Arbetsrätt

Paolo Macchiarini avskedas från Karolinska Institutet

Fusk med cv:t och ett förbrukat förtroende efter etiskt tvivelaktigt agerande. Det gör att den italienske gästprofessorn Paolo Macchiarini inte får fortsätta sin anställning vid Karolinska institutet i Solna i Stockholm. Foto: New Press Photo/Splash News

(Uppdaterad) Karolinska Institutet, KI, har i dag beslut att läkaren Paolo Macchiarini som opererat in konstgjorda luftstrupar i flera patienter avskedas.

Publicerad

- Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson, i ett pressmeddelande.

Läkaren Paolo Macchiarini har gått från att vara en hyllad stjärnkirurg som med nya metoder opererat in konstgjorda luftstrupar i svårt sjuka patienter till att vara en belastning för Karolinska Institutet. Flera patienter har också dött efter operationerna.

Beslutet motiveras bland annat med att Paolo Macchiarinis verksamhet är oförenlig med institutets värdegrund. Han anses ha skadat KI:s anseende och lämnat oriktiga eller missvisande uppgifter i sitt cv.

Beslutet har fattats av personalansvarsnämnden och Paolo Macchiarini kommer omgående att få besked om att anställningen upphör.

I ett mejl till Ny Teknik kommenterar han händelsen:

– Jag accepterar inte några av disciplinnämndens slutsatser. Jag har därför instruerat mina advokater att omedelbart vidta återgärder för att återupprätta mitt rykte, skriver Paolo Macchiarini.