Arbetsrätt

Pilot fick sparken för vin i cockpit

En pilot bjöds på ett glas vin inne i cockpit av flygvärdinnan. Efteråt sades piloten upp av personliga skäl. Nu stämmer Svensk Pilotförening arbetsgivaren, som menar att piloten var i tjänst när hon bjöds på vinet.

Publicerad

Händelsen inträffade när piloten under en flygresa till Hemavan blev inbjuden till cockpit av de tjänstgörande piloterna. Där serverades hon ett glas vin av flygvärdinnan.

Enligt Svensk Pilotförening SPF var piloten ledig den aktuella dagen och hade bestämt sig för att åka med några flygande kolleger till Hemavan. Där har flygbolaget NextJet en fjällstuga som personalen kan nyttja under ledig tid.

Men när NextJets ledning fick reda på att piloten druckit vin i cockpit blev hon uppsagd av personliga skäl. Piloterna som var i tjänst i cockpit fick disciplinära åtgärder.

Förbundet framhåller i stämningsansökan till Arbetsdomstolen att piloten gjorde resan privat, att hon var civilt klädd och inte hade någon behörighet att flyga den aktuella flygplanstypen.

Förbundet menar att skälen till uppsägningen av piloten är väldigt oklara, men att de i stort går ut på att hon varit i tjänst när händelsen inträffade. Det bestrider dock förbundet och den uppsagda piloten.