”Placeringen kan uppfattas som straff”

2011-03-29 08:02 Elisabet Örnerborg  
Undersköterskan Peter Magnusson utanför sin arbetsplats Södertälje sjukhus. Peter har fått tidningen Kollegas civilkuragepris efter att han påtalat förekomsten av rasism på sjukhuset. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Undersköterskan Peter Magnusson hade fått motstridiga besked, därför började han inte jobba på den geriatriska avdelningen på Södertälje sjukhus i går morse. <br/>– Verksamhetschefen och chefen vid geriatriken såg en del problem med att ha mig där.

Peter Magnusson berättar att hade ett möte med verksamhetschefen vid Södertälje sjukhus och chefen för geriatriken förra måndagen. Det var ett bra möte och han fick ett bra intryck av den nya verksamhetschefen.

– Men de tyckte att det vid eftertanke var förenat med en del problem att jag skulle börja jobba på geriatriken. Att det inte var jättekul med någon som inte väljer att komma dit.

När Peter Magnusson förklarade för dem att det är många, både på sjukhuset och utanför, som uppfattar att det här är en åtgärd, som skulle kunna kallas en bestraffning, höll de med.

– De tyckte inte heller att det är bra att det här uppfattas som en bestraffning.

De ville hitta en plats som han kan vara nöjd med, förklarar han.

– Geriatriken är något helt annat än det jag jobbat med tidigare. Det är inte i linje med min kompetens.

Peter Magnusson fattade det så att han i går skulle haft ett nytt möte med de båda cheferna. Det ställdes in. I stället fick han ett brev från personalchefen i fredags om att han skulle inställa sig på den geriatriska avdelningen klockan 07.00. Men dit gick han alltså inte.

– Cheferna måste själva komma överens om de vill att jag ska börja på geriatriken. Det verkar ju inte vara problemfritt att jag knatar in dit.Min egen inställning är ganska öppen. Det är viktigt att jag är tillmötesgående och inte krånglig, säger Peter Magnusson.

Han är utbildad på de tekniska apparaterna som används på intensivvårdsavdelningen dit han kom sedan han utbildats sig till undersköterska för sex år sedan. Visserligen har han varit arbetsbefriad de senaste två åren, men det är ändå jobbet där som han tycker han kan.

– Det finns kolleger där som är arga på mig. Då är det väl dem man ska komma tillrätta med. Jag har aldrig känt mig arg eller kränkt. Personligen har jag inget som helst problem med att gå in på intensivvårdsavdelningen och börja jobba.

Peter Magnusson medger att han är rädd för att bli uppsagd i och med att han inte gick till jobbet när han blev kallad.

– Men det vi kom överens om var inte alls att jag skulle inställa mig på geriatriken på måndagen. Det fick jag inte veta förrän i ett brev sent i fredags, säger han än en gång.

I stället för att gå till geriatriska avdelningen träffade han sina lokala fackliga företrädare.

– Vi håller på att tala med arbetsgivaren. Men vi har inte hittat en lösning ännu. Återkom i nästa vecka, säger Erika Mellqvist på Kommunals expedition vid Södertälje sjukhus.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna