Polis åtalas för misshandel

2013-10-15 08:38 Ann Norrby  
Polisens hantering av en berusad man i centrala Stockholm fångades på film och gjordes offentlig av Dagens Nyheter. Bilden är från denna filmsekvens, som även är bevisning i rättsprocessen. Foto: DN

Polisen lät sin hund gå till angrepp mot mannen hon skulle gripa. Hon gav honom också över tio slag med sin batong. Nu åtalas hon för misshandel, alternativt tjänstefel.

Händelsen mitt i Stockholm filmades av ett vittne. Filmen kommer att användas som bevis.

– Det kan hända att man vid en domstolsprövning kommer fram till att det inte var uppsåtligt. Då menar jag att det är tjänstefel, säger överåklagare Mats Åhlund vid Riksenheten för polismål, till TT. 

Åklagaren anser att polisen använt mer våld än nöden krävde. Han hävdar att hon också varit medveten om att ytterligare en polispatrull var på väg.

Polisen fick jobba kvar i hundenheten en tid efter att filmen offentliggjordes i början av juli, men omplacerades till inre tjänst när hon delgavs misstanke om misshandel och tjänstefel.

Polisen själv förnekar brott.

Den 31-årige mannen är enligt Dagens Nyheter misstänkt för misshandel som ska ha skett tidigare samma kväll.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen