Polis dömd för misshandel

2014-02-10 13:47 Ann Norrby  
Polisens hantering av en berusad man i centrala Stockholm fångades på film och gjordes offentlig av Dagens Nyheter. Bilden är från denna filmsekvens, som även är bevisning i rättsprocessen. Foto: DN

Polisen hade flera alternativ till att bussa hunden på den berusade mannen och att slå honom med batongen. Därför döms hon för misshandel.

Polisen var ensam när hon i somras skulle gripa en man som var misstänkt för misshandel. Hon upplevde att han var hotfull och ville få honom att lägga sig ner på marken. När han inte lydde henne lät hon sin hund angripa honom. Hon slog honom också minst tio gånger med sin batong.

Mannen var berusad och mindes bara att han blivit biten av hunden och att det gjorde ont. Polisen åtalades för misshandel alternativt tjänstefel.

Stockholms tingsrätt anser att det framgår av den videofilm som ett vittne tog av händelsen att polisen missuppfattat situationen. Det finns inget som bevisar att mannen tänkte attackera henne. Därför var hon inte i en sådan nödvärnssituation som hade gett henne rätt att använda våld på det sätt hon gjort.

Att hon var ensam, hade arbetat länge utan rast och skulle gripa en man som var misstänkt för misshandel, tas med i domstolens bedömning. Hon hade dock kunnat backa och väntat på förstärkning i stället för att gå till angrepp. Dessutom var hon erfaren och hade varit med om liknande situationer tidigare.

Polisen döms för misshandel som inte är ringa. Normalt är straffet för sådan misshandel fängelse. Men polisen riskerar att bli av med sitt jobb. Därför bestämmer tingsrätten att hon ska dömas till villkorlig dom.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna