Polis överklagar dom för broöppning där två dog

2014-05-05 09:46 Ann Norrby  
Två personer dog efter att ha kört ner i vattnet vid Hjulstabron i Strängnäs i början av mars i 2013. Foto: TT

Polisjakten på två misstänkta snattare slutade med att de drunknade. Tingsrätten dömde polisernas vakthavande befäl för tjänstefel. Han anser att tingsrätten bedömt händelsen fel och överklagar domen till hovrätten.

Vid olyckan omkom två män sedan de kört ner i vattnet därför att de inte uppmärksammat att Hjulstabron var öppnad. Uppsala tingsrätt ansåg att det inte var så bråttom att stoppa den bil som poliserna jagade. Männen i bilen var misstänkta för lindriga brott och att öppna bron kan jämställas med att upprätta ett fast hinder.

Polisbefälet anser att tingsrättens bedömning är felaktig. För det första hade han uppmanat poliserna att slå av på takten och därmed avbryta förföljandet. För det andra beordrade han inte brovakten att öppna bron, han frågade bara om det var möjligt. För det tredje är en broöppning inte detsamma som ett fast hinder. Broöppningar har använts tidigare av polisen som en taktisk metod utan några rättsliga efterspel, skriver polisbefälet i sitt överklagande.

Överklagandet ska bedömas av Svea hovrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen