Polisens it-tekniker avskedad efter barnmisshandel

2016-06-02 15:22 Ann Norrby  
Rikspolischefen Dan Eliasson är ordförande i ansvarsnämnden. Foto: TT-Bild

Teknikern drog sonen i örat och kastade en smörkniv på dottern. Det räckte för att han skulle bli avskedad.

It-teknikern var en de fyra av Polismyndighetens anställda som blev avskedade förra året för brott på fritiden. Teknikerna hade vid flera tillfällen dragit sin son i örat och tagit tag i hans armar. En gång hade han kastat en smörkniv på sin dotter. Han dömdes av tingsrätten till skyddstillsyn med samhällstjänst för grov fridskränkning och ringa misshandel.

Majoriteten i Polisens ansvarsnämnd ansåg att detta räckte för att avskeda honom. En ledamot höll inte med om det. Eftersom teknikern var civilanställd behövde han inte leva upp till lika höga krav på oförvitlighet som poliser och skulle ha sluppit bli avskedad.

En annan av de avskedade var delgivningsman. Han dömdes till villkorlig dom för misshandel. Han hade flera gånger slagit igen en bildörr över en persons ena arm och fot. Dessutom hade han tidigare dömts för ofredande och fått löneavdrag på grund av olämplig vokabulär mot en chef.

En polis dömdes till villkorlig dom för misshandel och ofredande sedan han tagit tag i en kvinna på en restaurang och tryckt upp henne mot en vägg. Polisen hade slagit kvinnan i huvudet, tryckt till henne och knuffat in henne i en bardisk. Polisen blev avskedad.

En annan polis dömdes först till skyddstillsyn för stöld och snatteri. Det han hade tagit var värt minst 90 000 kronor. Sedan dömdes han för dataintrång, han hade tre gånger gjort slagningar på sig själv i misstanke- och belastningsregistret efter att han hade blivit åtalad för stöld och snatteri.

I det här fallet ansåg två av nämndledamöterna att det fanns förmildrande omständigheter som gjorde att han inte skulle ha blivit avskedad. Polisen hade haft en psykisk störning, dataintrången var inte så allvarliga och arbetsgivaren hade inte levt upp till sitt ansvar för rehabilitering eller arbetsanpassning, ansåg de två ledamöterna.

Ansvarsnämnden

Polisens ansvarsnämnd består av rikspolischefen, två personalföreträdare, tre företrädare för myndigheten och två ledamöter utsedda av regeringen.

Under 2015 avgjorde nämnden 34 ärenden om avskedanden och uppsägningar. 30 av dem skrevs av. Nämnden yttrar sig också till olika tingsrätter som vill veta om en fällande dom där innebär att den som döms också kommer att bli av med jobbet. Andra ärenden gäller disciplinpåföljder och avstängningar.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna