Polishund bet klottrare - HD avgör om det var tjänstefel

2016-04-07 12:27 Ann Norrby  
Det saknas regelrätta riktlinjer eller anvisningar för när polisen får använda sina hundar, anser riksåklagaren. Foto: TT-Bild

Polisen släppte sin hund för att stoppa en klottrare. Hunden bet klottraren och polisen åtalades för tjänstefel. Han blev dömd i tingsrätten, men friad i hovrätten. Nu vill Riksåklagaren få Högsta domstolens bedömning.

Det saknas regelrätta riktlinjer eller anvisningar för när polisen får använda sina hundar för att stoppa en brottsling, det är en brist anser riksåklagaren. Åklagaren anser att det i alla fall inte går att försvara att en polis beordrar sin hund om det gäller ett brott som bara kan leda till böter.

I det här fallet borde polisen ha förstått att klottret i gångtunneln inte var allvarlig skadegörelse. Och att han därför inte hade rätt att använda det våld som det innebar att beordra sin hund att stoppa klottraren. Hunden angrep klottraren och bet honom.

Riksåklagaren vill att HD dömer polisen för tjänstefel.

Högsta domstolen har bara bedömt vilket våld poliser får använda i ett fåtal fall och aldrig, såvitt riksåklagaren vet, våld i samband med polishund. Gränsen mellan ringa och icke ringa tjänstefel har också bara bedömts av HD i några få fall. Detta motiverar att domstolen prövar det här målet, anser åklagaren.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen