Racerbåtförbundet stäms för brott mot företrädesrätten

2014-01-21 12:25 Elisabet Örnerborg  

Svenska Racerbåtförbundet gav inte sin visstidsanställde marknadschef företräde till jobbet som sportchef. Trots att han är utbildad mekanisk ingenjör, pilot, flyginstruktör och har ett stort intresse för motorsportbranschen som han själv har varit aktiv i, dög han inte. Unionen är av motsatt uppfattning.

Svenska Racerbåtförbundet visstidsanställde honom på ett år som marknadschef. I hans arbetsuppgifter ingick att skapa intresse för motorsport och att marknadsföra sporten. Han skulle också ägna sig åt administration och sportsliga frågor. Han skaffade sponsorer, höll kontakt med medlemsklubbarna, drev en provverksamhet för att locka nya utövare till sporten. Han planerade och förhandlade fram en serie i jetskiracing 2013.

I november 2012 beslutade Racerbåtförbundets styrelse att avskaffa tjänsten som marknadschef och i stället inrätta en tjänst som sportchef. Marknadschefen avtackades och han informerades om att hans tjänst som marknadschef skulle avslutas den 31 januari 2013. Han talade genast om att han var intresserad av den nya tjänsten men han fick inte veta att han hade företrädesrätt och inte heller någon skriftlig information om att hans tidsbegränsade anställnings skulle upphöra. I december fick han veta att han inte skulle få tjänsten som sportchef.

Hans fackförbund Unionen, som anser att den tidigare marknadschefen väl motsvarar de krav som kan ställas på en sportchef, stämmer Racerbåtförbundet till Arbetsdomstolen. Han har helt enkelt tillräckliga kvalifikationer för jobbet och borde ha blivit erbjudit tjänsten, anser Unionen, och kräver 100 000 kronor till mannen i allmänt skadestånd.

För egen del kräver förbundet 20 000 kronor i allmänt skadestånd för att Racerbåtförbundet inte har förhandlat med facket om att inrätta den nya tjänsten och inte heller hade förhandlat inför att tjänsten skulle tillsättas trots medlemmens företrädesrätt.

Unionen kräver också ekonomiskt skadestånd till mannen motsvarande lön, 33 780 kronor i månaden, från och med den 1 februari 2013 till dess att huvudförhandling hålls i mål A 6/14.

Unionens ombud är förbundsjuristen Susanne Forssman.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna