Arbetsrätt

Regeringen ignorerar EU om visstidare

Sverige har inte införlivat EU-direktivet som ska skydda visstidsanställda på ett korrekt sätt. EU-kommissionen gav den svenska regeringen två månader på sig att sätta stopp för möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra. Den tidsfristen går ut i dag, den 22 april 2013.

Publicerad

- Nja, regeringen ska svara EU-kommissionen i dag, säger arbetsmarknadsministerns pressekreterare Niklas Gillström. Brevet kommer att skickas senare i dag.

Vad det brevet innehåller vill han inte säga redan nu.

TCO:s chefsjurist Samuel Engblom har tagit reda på att i brevet till kommissionen kommer det att stå att regeringen inte kommer att göra något. Men han påpekar att när EU-kommissionen lämnar ett så kallat motiverat yttrande krävs att åtgärder vidtas, inte bara ett brevsvar. Regeringen skulle alltså senast i dag ha agerat och stoppat möjligheten för arbetsgivare att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra i det oändliga. Direktivet är till för att skydda de visstidsanställda mot att på så sätt aldrig kunna få en tillsvidareanställning.

Kommissionen föreslog i sitt yttrande ett sätt att komma tillrätta med problemet skulle kunna vara att införa en övre tidsgräns på sammanlag två år för allmänna visstidsanställningar och vikariat sammantagna, i stället för två oberoende tvåårsgränser. Att de svenska myndigheternas hade påpekat att huvudregeln är tillsvidareanställning ändrar inget, menade kommissionen då kravet på att få göra undantag från huvudregeln togs bort i 2007 års lagstiftning.

Genom att bara skicka i väg ett brevsvar hamnar bollen nu hos kommissionen, som får välja hur den ska gå vidare med ärendet. Men den frågan är redan avgjord, menar Samuel Engblom.

- EU-kommissionen skickar bara ett motiverat yttrande om den tänker gå till domstol och till domstol går kommissionen bara om den räknar med att vinna, säger han.

Dessutom bedömde arbetsmarknadsdepartement i den andra promemorian (Ds 2012:25) att svensk rätt måste ändras för att leva upp till EU:s visstidsdirektiv.

- Den svenska regeringen har nu en svag position, säger Samuel Engblom.