Arbetsrätt

Regeringen: Inhyrda ska få stärkt skydd

Laval-målet handlar om blockaden mot Laval un Partneris byggprojekt vid ett skolbygge i Vaxholm 2004. Byggettan blockerade infarten för de lettiska byggnadsarbetarna. Foto: Scanpix

Regeringen beslutade i går om hur den vill att EU:s bemanningsdirektiv ska införas i svensk rätt. Skyddet för inhyrda ska stärkas men det är oklart om också hindren för uthyrning ska undanröjas. - Det får vi se på tisdag när propositionen blir offentlig och då fattar vi beslut om hur vi ska gå vidare, säger Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström.

Publicerad

Regeringen har nu beslutat att lägga fram en ny lag, lagen om uthyrning av arbetstagare, till riksdagen. Det betyder att EU:s bemanningsdirektiv kommer att införas i svensk rätt ett år för sent, det skulle ha varit infört den 5 december förra året.

I pressmeddelandet framhåller regeringen att bemanningsanställda som huvudregel ska ha rätt till grundläggande villkor på samma nivå som de som är anställda direkt i kundföretaget.

- Bemanningsbranschen är en viktig del av den svenska arbetsmarknaden. Förslaget innebär att skyddet för de anställda ökar samtidigt som det ger en fortsatt möjlighet för branschen att växa, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i går.

Men om regeringen också tagit hänsyn till att EU:s direktiv innehåller en artikel, artikel 4, som säger att hindren för uthyrning ska undanröjas, är oklart.

- I måndags när jag ringde sekreteraren fanns den inte med, säger Henrik Bäckström.

Den inventering och analys av befintliga hinder i lagar och avtal som regeringen gjort utifrån utredningens underlag är otroligt dålig, menar han. På tisdag när propositionen blir offentlig har Bemanningsföretagen styrelsemöte.

- Finns artikel 4 med är allt bra. Om den inte är med, får styrelsen besluta om hur vi ska gå vidare, säger Henrik Bäckström.