Arbetsrätt

”Regeringen måste förstå byggbranschen”

Byggnads och Sveriges Byggindustrier vänder sig emot att näringsminister Annie Löf lagt deras förslag i papperskorgen. ”Byggbranschen är enig om att förenklad månadsrapportering är väl värd att testa för att få bukt med fusk och svartarbete”.

Publicerad

I våras enades Byggnads och Sveriges Byggindustrier om att förbättra villkoren i byggbranschen. De kom i avtalsrörelsen överens om att tillsatta en partsgemensam arbetsgrupp för att komma tillrätta med de svartjobb och ojusta villkor. Byggnads avtalskrav om ett huvudentreprenörsansvar fördes till den gruppen. Ju längre ut i entreprenörskedjan ju svårare är det att kontrollera om villkoren är kollektivavtalsenliga, menade Byggnads.

Arbetsgruppen för ordning och reda med justitierådet Gudmund Toijer som samtalsledare, håller nu på att arbeta fram förslag på hur man kan komma åt de oseriösa företagen.

I det arbetet skulle regeringen kunna hjälpa till, menar Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier och Johan Lindholm, ordförande för Byggnads i en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag.

- Seriösa företag måste kunna skiljas från oseriösa, skriver de. Oseriös verksamhet leder till att allt färre byggnadsarbetare omfattas av de justa villkor som kollektivavtalet sätter upp.

Att månadsrapportera till Skatteverket skulle inte vara något problem för de seriösa företagen. Det rör sig ju om uppgifter som redan tas fram av alla företag som har anställda, och som i dag skickas in till Skatteverket en gång per år. I stället för att bara se nackdelar med förslaget borde Annie Löf ta upp det från papperskorgen och tänka om.

Gör byggbranschen till ett pilotprojekt, uppmanar parterna ministern.