Arbetsrätt

Regeringen vill ha med LO i samråd om las

Statsminster Stefan Löfven (S) hoppas få arbetsrätten utredd en gång till. Foto: Jessica Gow/TT

(Uppdaterad) Regeringen tillsätter nu en utredare på arbetsmarknadsdepartementet som ska göra om överenskommelsen om arbetsrätten mellan PTK och Svenskt Näringsliv till lagförslag.Till utredningen vill departementet knyta en referensgrupp där även LO ska ingå.

Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens besked i söndagens Agenda att partsöverenskommelsen ska ligga till grund för en ny utredning om hur lagstiftningen ska utformas och att även LO ska få tycka till om det, väckte reaktioner från samarbetspartnern Centern.

Partiledaren Annie Lööf skrev i ett uttalande till TT att "Löfven har fel".

"Det finns nu två vägar fram för ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden. Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som Svenskt Näringsliv och PTK sagt ja till, och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall Toijer-utredningen. Precis som vi enats om i Januariavtalet. Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet", skrev hon och syftade på LO.

Enligt Löfven är det däremot självklart att även LO ska få tycka till.

– När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, sade han i Agenda.

Han framhöll också att detta sker i "samråd med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, partierna i januarisamarbetet".

Enligt arbetsmarknadsdepartementet handlar det inte om en statlig utredning utan om att en utredare inom arbetsmarknadsdepartementet tillsätts och utarbetar en så kallad departementspromemoria. Till den "bör " en referensgrupp med "samtliga huvudorganisationer på svensk arbetsmarknad", det vill säga även LO, knytas.

Normalt bestämmer departementet huruvida en referensgrupp ska knytas till en utredning eller inte. Att man nu framhåller att den "bör" knytas till utredningen vittnar om att frågan är väldigt känslig i förhållande till C och L, som inte vill att LO ska ha något inflytande.

TT söker Annie Lööf för en kommentar.

Owe Nilsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna, i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L, beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

TT