Rektor och fritidsledare åtalas för dödsolycka

2009-12-03 14:38 Ann Norrby  

Orsaken till att åttaåringen dog efter att ha fått ett handbollsmål över sig är att en fritidsledare och en biträdande rektor var oaktsamma. Åklagaren åtalar dem för vållande till annans död.

Olyckan hände den 16 januari 2009 i Sundbyskolan i Spånga. Åttaåringen ingick i en grupp på 18 barn som på fritiden var i skolans gymnastiksal. Pojken fick tillåtelse av fritidsledaren att tillsammans med en kamrat ta fram och montera två handbollsmål. När barnen skulle montera målen, föll ett av dem över åttaåringen som avled.

Kammaråklagare Gunnar Jonasson anser att fritidsledaren skulle ha hållit uppsikt över pojkarna. Ledaren borde också riskbedömt situationen och kontrollerat att barnen kunde hantera målen. Genom att fritidsledaren inte gjorde något av detta var han oaktsam.

Den biträdande rektorn hade flera gånger fått veta av skolans gymnastiklärare att handbollsmålen att var farliga. Lärarna lät inte sina elever hantera dem. Rektorn, som var arbetsledare och ansvarig kontaktman för fritidsverksamheten, borde ha fört detta vidare till fritidsledaren. Rektorn borde också ha sett till att målen gjordes säkra.

Hans oaktsamhet gjorde det möjligt för barnen att hantera de farliga målen, anser åklagaren.

Gunnar Jonasson räknar med att det behövs 6-7 dagar för rättegången i Solna tingsrätt. I hans muntliga bevisning ingår förhör med 17 personer. Rättegången börjar tidigast i januari nästa år.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna