Ryanair stämmer chattande piloter

2013-12-12 11:42 Elisabet Örnerborg  

Ryanair upptäckte att bolagets piloter skrev om arbetsförhållanden och flygsäkerhet på en chatt. Bolaget fick ut IP-adresserna till chatten och stämmer nu piloterna, enligt Sveriges Radio. <br>- Det var ett sätt att uttrycka frustration och oro, säger en anonym pilot till SR.

Lag & Avtal hade tidigare en specialgranskning av lågprisflygen. Vi talade då med flera piloter, bland annat från Ryanair. Flera piloter i Ryanair pilot group med sina 1 600 anonyma medlemmar har i en chatt gett uttryck för sin frustration över arbetsförhållanden och flygsäkerhet.

- Vi behöver ett forum då vi inte har en facklig kommunikation med vår ledning, säger den anonyma piloten till Sveriges Radio.

Ryanair, som upptäckt den amerikanska chatten PPRuNE, vände sig till en domstol i Kalifornien och begärde tillstånd för att få ut IP-adresserna och senare också mejladresserna på de signaturer bolaget misstänkte tillhörde personal på Ryanair. Ryanair fick ut IP-adresserna och har stämt en man som uttalat sig på chatten till irländsk domstol, enligt vad den anonyma piloten säger till radion.

- Alternativet till att stämmas är att göra avbön på samma sajt och säga att det mesta man skrivit är "lögn och förtal" och att man sedan skänker pengar till välgörenhet, berättar den anonyma piloten vidare.

Att Ryanair saknar kollektivavtal är en skandal tycker Transports ordförande Lars Lindgren.

- Kollektivavtal kan tvingas fram, sa han till Lag & Avtal i höstas.

Svensk Pilotförening kunde få hjälp av Transport. Bara föreningen hotar med stridsåtgärder kan Transport varsla om sympatiåtgärder och sen skulle Ryanairs vd Michael O' Leary skriva på.

Men även om Svensk Pilotförenings ordförande Gunnar Mandahl är glad över ett sådant samarbetsförslag, så tror han inte att det skulle fungera. De Ryanair-piloter som är medlemmar i föreningen är det i hemlighet. Och de medlemmar som inte är anställda i bolaget, utan anlitade som uppdragstagare, riskerar att inte få sina kontrakt förnyade, förklarar han.

- Dessutom är de individuella kontrakten behäftade med drakoniska sekretessbestämmelser.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna