S ratar sänkta ingångslöner i vården

2012-05-02 10:34 Lena Gunnars  
Foto: Scanpix

I dag presenterar Socialdemokraterna sin ekonomiska vårmotion. Partiets partiledare Stefan Löfvén lovade i sitt 1 maj-tal i går att han tänker investera i ungdomarna om han blir statsminister efter nästa val.

Socialdemokraternas vårmotion presenteras i eftermiddag. Men flera av socialdemokraternas förslag har redan läckt ut. Stefan Löfvén vill till exempel instifta ett innovationspolitiskt råd med representanter från universiteten, näringslivet, politiken och facken. Målet är att skapa en innovationspolitik av världsklass.

Socialdemokraterna avvisar förslagen från Centerpartiet och Folkpartiet om sänkta ingångslöner för personal i vården. Socialdemokraterna vill införa särskilda ungdomskontrakt som ska rikta sig till arbetssökande under 25 år som saknar en fullgjord gymnasieutbildning. Ungdomarna som får kontrakten ska få jobb med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid, praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare och studier på halvtid eller deltid, utbildning på heltid vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola och ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, har redan uttryckt för TT att hon inte imponeras av socialdemokraternas idé om ungdomskontrakt.

"Jag är ganska förvånad. Jag hade förväntat mig något nytänkande, något som inte redan finns", sade hon nyligen till nyhetsbyrån TT.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna