Så mycket får Facebooks nyrekryterade i lön

2016-03-03 14:51 Helen Ahlbom  
Facebook och andra sociala medier kan leda till nya jobb och företag, visar en ny rapport. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Facebook betalar sina unga bäst i Silicon Valley, ungefär 84 000 kronor i månaden. Nästan dubbelt så mycket som HP. I Sverige får en nyrekryterad civilingenjör i snitt 30 000 kronor.

Facebook betalar sina oerfarna anställda mest av alla storbolag i Silicon Valley. Medianlönen är 84 000 kronor i månaden för personal med max fyra års erfarenhet. Medianlönen för anställda med tio års erfarenhet är 107 000 i månadslön på samma företag.

Apples medianlön för det yngre gardet är 65 000 kronor, medan personalen med 10 års erfarenhet kommer upp i 104 000, alltså nästan lika mycket som ”gamlingarna” på Facebook.

HP ligger i botten på lönelistan av de 18 kända Silicon Valleybolagen, som granskats. HP:s oerfarna personal har en medianlön på 47 000 kronor.

Statistiken har tagits fram av PayScale och presenteras av Huffington Post Business.

Statistiken gäller inte bara utbildade ingenjörer, men personal som ansvarar för exempelvis reception-, restaurang- och säkerhetstjänster oftast är anställda av underleverantörer och ingår därmed inte i lönestatistiken.

Löneläget i Silicon Valley är fortfarande väsentligt högre än lönerna i övriga USA. En vanlig lön på över 70 000 kronor i månaden i Silicon Valley är mer än dubbelt så hög som medelinkomsten hos ett amerikanskt hushåll, skriver Huffpost Business.

Hur ser löneläget ut i Sverige få?

Sveriges Ingenjörer har nyligen presenterat sin lönestatistik för 2015. Den visar att en civilingenjör i privat sektor i snitt tjänar 50 740 kronor i månaden.

En nyutexaminerad civilingenjör i samma sektor har 30 00 kronor, och en med 10 års erfarenhet 60 000 kronor i månaden.

En nyutexamineras högskoleingenjör i statlig sektor får ungefär samma lön som nyutexaminerad civilingenjör i privat sektor, alltså 30 000. Men sedan är löneutvecklingen väsentligt sämre. Efter tio år har högskoleingenjörer anställda av staten en snittlön på ungefär 50 000 kronor i månaden.

En civilingenjör med tio års erfarenhet i privat sektor får alltså i snitt 60 000 kronor i månaden i Sverige, medan en person med ungefär samma erfarenhet tjänar nästan dubbelt så mycket, upp emot 110 000 i månaden på Facebook, Apple och Google i Silicon Valley.

Levnadskostnaderna är högre i Silicon Valley, och semesterveckorna är väsentligt färre.

– Det är svårt att jämföra löneläget i olika länder, eftersom förmåner och skattesystem skiljer sig åt, säger Björn Floderus, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

Helen Ahlbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna