Arbetsrätt

Så mycket mindre tjänar kvinnliga chefer

Annika Elias

Kvinnliga chefer har fortfarande mindre betalt än sina manliga motsvarigheter i Sverige. Offentliga sektorn har fortfarande samma bleka löneutveckling.<br/> -Det känns väldigt tråkigt, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna, som just har publicerat sin senaste chefslönerapport.

Publicerad

Rensar man bort lönepåverkande faktorer är löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga löner 3 362 kronor.

-Man ser ibland glädjesiffror från Svenskt Näringsliv, att fler kvinnor jobbar som chefer. Så är det, men kvinnorna har fortfarande mindre betalt, skillnaden är 500 kronor räknat i faktisk lön, säger Annika Elias, som presenterade Ledarnas senaste chefslönebarometer på tisdagen.

Trots att kvinnor ofta mer välutbildade än männen i samma position får de mindre utdelning. Det är en sak som överraskar till och med en luttrad fackordförande som Annika Elias.

-Det avspeglar det faktum att även om vi har fått fler kvinnor som chefer så är de högsta posterna vikta för män och det påverkar statistiken. Jag skulle gärna se en utveckling, men inget har skett de senaste åren i alla fall.

En annan ”favorit i repris” är löneutvecklingen inom den offentliga sektorn, det vill säga den ligger stadigt efter.

I den privata sektorn är medianlönen för chefer 45 100. I den statliga 42 500, i den kommunala 41 000 och i landstingen 44 000.

-Arbetsgivarna inom offentlig sektor gråter gärna ut om hur svårt det är att rekrytera. Här har de ett tydligt redskap. Men det känns som om det finns en bristande förståelse för hur viktig lönen är, både när det gäller offentlig sektor och genusperspektivet. Hur länge ska man behöva prata om det innan något händer? undrar Annika Elias.

Hon tycker att det känns trist.

-Man kan få intrycket att arbetsgivarna inte vill ändra lönemodell.

Cheferna i rapporten vill gärna själva kunna påverka hur de får sin ersättning från arbetsgivarna.

-Rörliga lönedelar och bonus är bra, tycker vi. Det är viktigt att bonussystemet är transparent och tydligt för både cheferna och omgivningen.

Någon quick fix finns det inte, säger Annika Elias.

-Individuell lönesättning handlar inte om mer pengar till kollektivet, utan om att belöna rätt personer i kollektivet. Hur använder vi lönesumman i det här företaget, är vad arbetsgivaren måste fundera över. Man kalkylerar jättenoga när det gäller investeringarna, men lön skickar man bara ut, i stället för att titta på lönesumman kan användas för att göra mest nytta i företaget.

Det finns ungefär 500 000 chefer i Sverige. Ledarnas chefslönerapport, den nionde i ordningen, bygger på löneuppgifter från drygt 30 000 av de egna medlemmarna med chefs- eller specialistbefattning,