Arbetsrätt

Sjöstedt: Ansvaret är Löfvens

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT

– Vem har ansvaret för att förhandlingarna bröt samman? Att plötsligt svajar hela den svenska modellen? Att fackföreningsrörelsen måste förhandla under hot? frågar V-ledaren Jonas Sjöstedt och ger svaret: – Ansvaret är Stefan Löfvens och regeringens.

Publicerad

– Stefan Löfven, den gamle förbundsordföranden för IF Metall, ställde sig på arbetsgivarnas sida och gjorde att parterna inte kunde komma överens.

Även Jonas Sjöstedt vill ge parterna en chans till att komma överens, om det är möjligt.

Väsnterledaren vill ha besked från Stefan Löfven om huruvida utredningens förslag kommer att genomföras eller inte:

– Nu går det inte att gömma sig bakom parterna längre. Nu är det dags att kliva fram.

Risken för en regeringskris på grund av arbetsrätten minskade efter Moderatledaren Ulf Kristerssons besked.

M tänker inte agera tillsammans med V för en misstroendeförklaring mot regeringen i nuläget. Kristersson anser att en reformerad arbetsrätt är viktigare.

– Vänsterpartiet vill stoppa bra reformer som vi tycker är nödvändiga och behålla en dålig regering som vi inte vill ha kvar. Så det tänker vi inte göra, säger Ulf Kristersson.

Efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschat om arbetsrätten ska nu, enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna, ett lagförslag läggas fram.

Men Vänsterpartiet (V) har hotat med att försöka fälla regeringen i riksdagen om det sker. Det skulle dock kräva att även M, KD och SD sluter upp bakom en sådan misstroendeförklaring.

– Det är först i ett läge där V på allvar vill byta regering, då kommer vi garanterat att vara med, säger Kristersson.

Bekymren för statsminister Stefan Löfven (S) är dock inte över med M-beskedet.

Centern (C) och Liberalerna (L) står fast vid sitt krav på att regeringen lägger fram ett lagförslag i enlighet med det utredningsförslag som presenterades i juni. Det förslaget har kritiserats hårt av LO. Även Löfven anser att det är obalanserat.

Men C och L backar inte från sina krav.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

C-ledaren Annie Lööf säger att regeringen och parterna vet vad som gäller nu.

– Utredningens förslag ska genomföras och det slog regeringen så sent som i förra veckan fast. I den budgetproposition som är lagd på riksdagens bord står det att om inte parterna kommer överens, så genomförs utredningens förslag, säger Annie Lööf.

Varken Lööf eller Sabuni kan tänka sig att förhandla med regeringen om att ändra innehållet i utredningens förslag, bortsett från eventuella "tekniska justeringar".

Om regeringen går vidare med ett sådant lagförslag hotar en hård strid med LO. LO kommer att försöka stoppa det.

Strax efter det att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschat natten till torsdagen gick LO:s ordförande Susanna Gideonsson ut i ett pressmeddelande.

"Nu ska vi se till att stoppa utredningens förslag. Våra medlemmar behöver mer, inte mindre trygghet" sade hon.

Statsminister Stefan Löfven hoppas ännu på att parterna ska komma överens. I ett skriftligt uttalande kommenterar han de kraschade förhandlingarna.

"Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det", säger han.

Även ledarna för MP, L och C kan tänka sig ge parterna mer förhandlingstid.

Enligt Löfven var förhandlingarna konstruktiva, men han konstaterar att "de till i dag inte kunnat nå riktigt hela vägen fram".

På en presskonferens uppgav arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen nu ska ha en "dialog" med parterna.

– Det finns fortsatt ett visst spelutrymme här, säger hon.

Nordmark påpekar att det var parterna själva som satte sin deadline till den 30 september, eftersom de ville vara klara innan löneförhandlingarna drar igång senare i höst.

Regeringen har en egen tidsgräns för när arbetet med en lag om ändrad arbetsrätt ska påbörjas. Det är den 26 oktober, då remisstiden för utredningens förslag går ut.

En ny lag ska träda i kraft senast 1 januari 2022, om inte fack och arbetsgivare nått en överenskommelse om arbetsrätten.

Men mer tid hjälper inte, enligt LO och Svenskt Näringsliv.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt uppmanar nu regeringen att ta tillbaka sitt hot om lagstiftning om inte parterna kommer överens.

Enligt honom är det Löfvens och regeringens fel att förhandlingarna misslyckats, eftersom arbetsgivarna vet att de kan få igenom sina krav genom lagförslaget i riksdagen utan att kompromissa.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT