Arbetsrätt

Sjukas rätt till ersättning fall för Arbetsdomstolen

Arbetsgivaren vägrar betala sjuklön. Försäkringskassan vägrar betala sjukpenning. Nu ska de nya reglerna prövas i domstol. Långtidssjuka ska inte behöva bli utan ersättning när de avslutat den nya åtgärden ”arbetslivsintroduktion”.

Publicerad

Seko – Facket för Service och Kommunikation har lämnat in två stämningsansökningar till Arbetsdomstolen.  I den ena stämmer Seko Posten Meddelande AB och Almega Tjänsteförbunden, Bransch Kommunikation och kräver 6 437 kronor till en medlem och 6 429 kronor till en annan i sjuklön.

Båda kvinnorna har helt nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. De har varit sjukskrivna en längre tid. Från och med den 1 januari 2010 kunde de inte få ersättning ur sjukförsäkringen 87 dagar i följd. De erbjöds då att delta i det arbetsmarknadspolitiska programmet ”arbetslivsintroduktion” i 87 dagar.

Den som efter en sådan period fortfarande saknar arbetsförmåga måste ansöka om ersättning ur sjukförsäkringen på nytt.

Det gjorde Sekos medlemmar och hamnade i en konflikt mellan arbetsgivaren och Försäkringskassan. Bolaget vill inte betala sjuklön under 14 dagar i början av den nya sjukperioden. Och Försäkringskassan vill inte betala dem sjukpenning för den tiden. Försäkringskassans beslut att neka dem sjukpenning är överklagat och Seko vill att målet i Arbetsdomstolen ska vara vilande till dess att frågan slutgiltigt avgjorts i förvaltningsdomstolarna.

Seko stämmer också Posten Logistik AB och Almega Tjänsteförbunden, Bransch Kommunikation i ett liknande ärende. I det här fallet kräver Seko 6 530 kronor i sjuklön till en medlem för de första 14 dagarna i april 2010. Mannen hade avslutat arbetslivsintroduktionen och saknade fortfarande arbetsförmåga, men fick alltså varken sjuklön eller sjukpenning under de två första veckorna därefter. Seko kräver 6 530 kronor i sjuklön till honom.

Liksom i fallet med de två kvinnorna vill förbundet att målet ska vara vilande till dess att överklagandet av Försäkringskassans beslut att vägra betala sjukpenning har avgjorts.