Sjuksköterskorna fortsätter upproret

2012-08-16 13:19 Lena Gunnars  
Sjuksköterskestudenter som startat ett uppror i Stockholms landsting. De har samlat hundratals namn, sjuksköterskestudenter som kommer att vägra ta ett jobb där ingångslönen är under 24 000. Foto: Cecilia Larsson

Inget storsjukhus gav de nyutexaminerade sjuksköterskorna i sjuksköterskeupproret 24 000 kronor, som var kravet för att de skulle ta jobb i sommar. Men det finns inga planer på att ge upp kampen. -Det kan inte vara så kul på storsjukhusen nu, säger Martin Szabo, som var med och startade upproret.

Martin Szabo var med och startade löneupproret bland avgångsstudenterna på sjuksköterskeutbildningarna i Stockholm förra året. Upproret har spridit sig genom landet. Men nyligen visade en rundringning som Sveriges Radios Ekot gjorde att inget av storsjukhusen gått med på sjuksköterskornas krav om att få minst 24 000 kronor i ingångslön.

-Eftersom storsjukhusen inte har betalat som vi hoppats har de flesta från vår årskull sökt sig till andra sjukhus och där kunnat få minst 24 000. Det är inget problem att få det om man väljer bort storsjukhusen, säger Martin Szabo.

Själv har han redan fått en tillsvidareanställning som sjuksköterska inom psykiatrin på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där fick han 24 500 i ingångslön. Han ser ingen risk för att löneupproret rinner ut i sanden nu när storsjukhusen inte gått med på lönekravet.

-Vi har lagt upp det så att det alltid ska vara avgångsstudenterna, på termin sex, som har hand om själva upproret. Men jag vet att det finns personer som ska börja termin tre, fyra och fem som redan har börjat ta initiativ, säger Martin Szabo.

Martina Stenbom börjar sin sista termin vid Röda korsets sjuksköterskeutbildning på måndag och är en av talespersonerna för kampanjen. 

- Det här har bara börjat. Nu riktar vi in oss på att sprida information och öka medveten hos kommande studenter.  Vi har redan ett  samarbete mellan de fyra sjuksköterskeutbildningarna  som finns i  Stockholm. Vi vill även få till ett mer nationellt organiserat samarbete ute i landet,  säger hon.

Den 24 oktober blir det en manifestation i centrala Stockholm.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna