Skolpersonal friad för barns fall

2012-11-08 08:48 Ann Norrby  
De tre barnens fall ut genom ett fönster på Aspnässkolan var varken lärarens eller rektorns fel, beslutar Svea hovrätt. Foto: Scanpix

Sommaren 2009 föll tre barn ut genom fönstret på andra våningen i Aspnässkolan. Två av dem skadades allvarligt. Nu friar även hovrätten rektorn och barnens lärare för olyckan.

Vid olyckan föll tre barn sju meter genom ett utåtgående fönster från andra våningen i Aspnässkolan. Fönstret var stängt, men flög upp, förmodligen därför att spärren inte var helt nedtryckt.

Barnen gick i en förberedelseklass och var 5–7 år gamla. Två av barnen fick livshotande skador, det tredje barnet fick hjärnskakning. Efter olyckan har alla fönster fått lås som bara vaktmästaren kan låsa upp.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade rektorn och läraren för vållande till kroppsskada. Attunda tingsrätt friade dem båda. Rektorn ansågs inte ha haft ansvar för arbetsmiljön på Aspnässkolan. Och barnens lärare hade rätt att lita på att fönsterspärrarna fungerade, ansåg tingsrätten.

Svea hovrätt anser dock till skillnad från tingsrätten att rektorn hade haft ett generellt ansvar för arbetsmiljön. Och att hon teoretiskt också skulle ha kunnat ha ansvar för olyckan även fast hon hade slutat när den inträffade. Att hon inte bedömdes som ansvarig beror på att fönstret och fönsterspärranordningen hanterats på olika sätt efter att hon slutat.

Hovrätten anser liksom tingsrätten att barnens lärare hade ansvar för deras arbetsmiljö. Båda domstolarna anser dock att hon inte varit oaktsam i samband med olyckan.

Om domen

7 november 2012, Svea hovrätt, mål B 2169-12

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna