Arbetsrätt

Skräddarsytt avtal krävdes för barnmorskorna

Emma Jonsson. Foto: Jenny Thörnberg

Avtalet. Vårdförbundet strävar efter att medlemmarnas arbetsuppgifter ska ligga inom den normala arbetstiden. Men i projektet Min barnmorska har de gjort ett undantag.

Publicerad

Emma Jonsson, barnmorska och styrelseledamot i Vårdförbundet Stockholm, var i höstas med och förhandlade fram ett skräddarsytt avtal mellan BB Karolinska Huddinge och Vårdförbundet för de barnmorskor som ingår i projektet Min barnmorska.

– Med de stora förlossningsavdelningar som finns på många ställen är det svårt att ha tillräckligt bra arbetsmiljö och arbetsvillkor. Många uttrycker att de vill kunna jobba på det sätt som görs i projektet. Då ville vi få till ett schysst avtal kring det, säger Emma Jonsson.

Avtalet ska bland annat säkerställa att barnmorskorna i projektet får tillräcklig dygnsvila och en fast extra ersättning för att de regelbundet har beredskap, så kallad caseload-tid. Enligt schemat har barnmorskorna jourberedskap sju pass under tre veckor. Då ska de inom en timme kunna infinna sig på förlossningen vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge, om en av de deltagande kvinnorna ska föda. Tiden kan också användas till att åka på efterbesök hemma hos de nyblivna föräldrarna.

– Barnmorskan har rätt till dygnsvila enligt arbetstidslagen under sina beredskapspass, säger Emma Jonsson.

Hon tillägger att om barnmorskorna tillåts arbeta på det sätt de vill upplevs också arbetsmiljön bättre.

– Det hänger ihop, arbetsmiljön och känslan av att kunna göra skillnad. De här barnmorskorna vill få möjlighet att vara där med den gravida kvinnan genom hela processen.

I normala fall strävar Vårdförbundet efter att alla arbetsuppgifter ska ligga inom den normala arbetstiden.

– Men eftersom dessa barnmorskor själva vill jobba på det sätt som görs inom projektet och ser det som en arbetsmiljöförbättring kan vi inte bara säga nej.

För Vårdförbundet var det viktigt att få med reglerad tid för återhämtning i avtalet.

– Barnmorskan har rätt till sin dygnsvila, och tar en förlossning längre tid så tar en barnmorska på förlossningsavdelningen över, säger Emma Jonsson.

Emma Jonsson understryker att barnmorskor är olika och vill jobba på olika sätt.

– Många kan inte tänka sig upplägget i Min barnmorska med beredskapsjour inlagt i schemat. Vi ska inte fixera oss vid ett sätt att jobba på. Det finns flera andra, som hemförlossningar, mindre förlossningskliniker och att jobba mer sammanhängande.

Men det handlar också om att bygga in tillit och förtroende i systemet.

– Oavsett födsloplats och födslosätt finns det barnmorskor och annan personal som vill att det ska bli en så bra upplevelse om möjligt, påpekar Emma Jonsson.

När projektet är avslutat ska avtalet utvärderas.

– Då får vi fråga oss om något i avtalet behöver förtydligas och om vi ska göra flera sådana här avtal, säger Emma Jonsson.

Skräddarsytt barnmorskeavtal

Slöts mellan BB Karolinska Huddinge och Vårdförbundet för de barnmorskor som ingår i projektet Min barnmorska.

Ger ett lönetillägg på 6 000 kronor i månaden för den extra beredskap som caseload-pass innebär, med tillgänglighet dygnet runt.

Schemalagd veckovila.

Gäller under två år, från december 2018.