Skyddsombud på Mall of Scandinavia omplacerat

2016-04-20 10:00 Tiina Demargne  
”Jag är bara ett skyddsombud som gör mitt jobb”, säger Claes Melkersson. Han hade en nyckelroll i att missförhållanden vid bygget av gallerian Mall of Scandinavia uppdagades. Foto: Privat

Han påtalade allvarliga brister i säkerheten under bygget av gallerian Mall of Scandinavia. Då blev elektrikernas skyddsombud Claes Melkersson omplacerad - efter påtryckningar från högre ort. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Uppförandet av shoppinggallerian i Solna kantades i slutskedet av bygget i november 2015 av uppgifter om byggkaos och bortplockade skyddsombud, som Lag & Avtal tidigare berättat.

Uppdrag granskning har intervjuat Claes Melkersson som är anställd av Peab:s underentreprenör APQ.  Några veckor före invigningen av shoppinggallerian i Solna kallades han till ett möte av sin chef på APQ, Ulf Fontér. Claes spelade in samtalet på sin mobil:

”Måndag morgon, då jobbar ju du igen. Då vill jag att du åker till Mosen (Mall of Scandinavia) och plockar ihop dina kläder och verktyg. Sedan tar du dig hit” säger chefen. När Claes Melkersson frågar vad det beror på svarar han: ”Du får inte vara kvar där längre. Vi har fått påtryckningar från beställarledet.” ”Vad då? Gotech eller Peab?”  frågar Claes Melkersson. ”Ja, det är nog hela vägen upp” svarar Ulf Fontér, enligt Uppdrag granskning och återger ett annat samtal där chefen säger:

”Jag har sagt till dig att du har rätt i sak i allt du har drivit, men man kan inte driva det så som du gör. Det är bara det, kort och koncist.”

Bristerna som Claes Melkersson larmade om var livsfarliga elskåp, brist på skyddsräcken för anställda som jobbade på hög höjd. Utrymningsvägar var ett så pass stort problem att han vid ett tillfälle lade skyddstopp. Claes Melkersson gjorde bedömningen att kollegornas liv och hälsa stod på spel.

– Den här dörren är fastskruvad, den går inte att öppna. Och det är utrymningsvägen, säger han och visar en bild från bygget för tv-teamet.

Skyddsombudet tror sig nu bli uppsagd efter avslöjandena men säger:

– Jag ser det som att jag står upp för alla förtroendevalda som får utstå det här dagligen. Jag står upp för alla, inte bara mig själv. Jag vill verkligen att det ska uppmärksammas hur det är att vara fackligt förtroendevalt skyddsombud, på golvet. Det är inte lätt, säger Claes Melkersson.

Anders Qvarfort, APQ:s vd, beklagar i intervjun med SVT behandlingen av skyddsombudet och erkänner omplaceringen:

- Det är bara att be om ursäkt till Claes för det får absolut inte förekomma.

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna