”Slarvigt Birgitta Nyström!”

2011-01-25 13:28 Elisabet Örnerborg  
Arbetsrättsprofessor Birgitta Nyströms utredning får underkänt av Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström. Foto: Helge Rubin och Scanpix

Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström riktar skarp kritik mot Birgitta Nyströms utredning av hur EUs bemanningsregler ska införas i Sverige. – Som akademiker blir jag upprörd när en kollega gör ett sådant slarvigt jobb.

– När Birgitta Nyström säger att hennes förslag stämmer överens med den svenska modellen har hon fel, säger Henrik Bäckström.


Hennes förslag går ut på att parterna får göra undantag från lagen i sina kollektivavtal, men bara så länge de följer EU-direktivets övergripande skydd.


– Det är som att säga vad huvudregeln är och att undantag får göras, men bara om man följer huvudregeln, förtydligar Henrik Bäckström.


Han menar att EU-direktivet har en undantagsmöjlighet just med tanke på den svenska modellen. Den lag Birgitta Nyström vill införa är inte dispositiv på riktigt.


– Det vi avtalar har ingen annan med att göra. Om parterna är överens om en annan reglering så är det inget mer med det. Att utforma det på det här viset är slarvigt.


Henrik Bäckström är också kritisk till att utredaren inte har tagit med den del av direktivet, artikel 4, som handlar om att omotiverade hinder mot inhyrning måste undanröjas.
– Artikel 4 finns inte med i författningen, den har utredaren nonchalerat.


Dessutom anser han att det är fel att bemanningsföretag som utstationerar anställda enligt Birgitta Nyströms förslag ska behandlas olika mot andra företag som utstationerar.
Sverige riskerar ett nytt Lavalrabalder, anser Bemanningsföretagens vd.

LOs avtalssekreterare Per Bardh anser å sin sida att Birgitta Nyström borde ha täppt till det kryphål som infördes med lavallagen. Kryphålet gör att svenska löner och arbetsvillkor i praktiken blir frivilliga. Det gör också att svenska bemanningsföretag förlorar i konkurrenskraft mot oseriösa utländska bemanningsföretag.


Tvärtemot Bemanningsföretagens krav på att Birgitta Nyström borde ha gjort något åt hindren mot inhyrning, anser LO att hon borde föreslagit begränsningar.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna