Arbetsrätt

Socialchefen i Krokom: Tingsrätten har dömt fel

Även den dömda socialchefen i Krokoms kommun överklagar tingsrättsdomen. Han anser att domstolen dragit fel slutsatser.

Publicerad

Socialchefen håller inte med tingsrätten om att det systematiska arbetsmiljöarbetet i kommunen hade allvarliga brister. Han påpekar att det inte är ovanligt med samarbetsproblem på arbetsplatser och att han var chef över 450 personer och därför inte kunde känna till allt som hände mellan dem.

Domstolen har inte tagit tillräcklig hänsyn till vad enhetschefen och socialsekreterarens närmaste chef hade att säga om den påstådda kränkande särbehandlingen, anser socialchefen. Det är inte konstigt att socialsekreterarens arbetskamrater ställde sig på hans sida i konflikten med chefen med tanke på hur han beskrev att chefen betett sig mot honom. Domstolen borde ha tagit hänsyn till att socialsekreteraren hade svårt att ta kritik och att han demoniserade sin chef.

Socialchefen anser att tingsrättens slutsats, att han skulle ha varit klart medveten om självmordsrisken, är märklig med tanke på två psykologers och sekreterarens frus bedömning. Ingen av dem trodde att han skulle göra verklighet av sina självmordsplaner.

Advokat Rolf Lohse, som är socialchefens ombud, hävdar att ingen med säkerhet kan säga vad som hade hänt om socialsekreteraren blivit omplacerad och inte blivit utsatt för arbetsrättsliga åtgärder. Det är inte ställt utom rimligt tvivel att socialchefen vållat sekreterarens död, anser advokaten och begär att tingsrättens dom ändras.