Soldater kan få egen arbetsrätt

2010-12-01 11:12 Lena Gunnars  
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX samt Colourbox. Montage: LA.

Soldater, gruppbefäl och sjömän ska kunna anställas tidsbegränsat i upp till åtta år – med möjlighet till förlängning. För att hantera de särskilda anställningsformer som krävs i framtiden föreslår en statlig utredning en ny arbetsrättslig lag för försvaret.

I utredningen Försvarsmaktens framtida personalförsörjning föreslås bland annat att soldater, gruppbefäl och sjömän till stor del bara ska tjänstgöra under insatser och övningar. De kan anställas på kontrakt i upp till åtta år. Men det ska vara möjligt att förnya anställningarna. För dem som regelbundet tjänstgör får den totala anställningstiden dock max uppgå till tolv år.

För dem som bara tidvis är inkallade föreslås maxgränsen bli 16 år. Man går alltså utanför de regler som finns inom Las för hur länge en person får vara tidsbegränsat anställd.

– Om man utbildar en soldat och anställer den behöver man kunna använda honom eller henne under ett antal år och x antal insatser, säger Hanna Kristiansson, regeringens utredningssekreterare.
 
Specialistofficerare får ha kvar sina tillsvidareanställningar. Men eftersom majoriteten av de övriga yrkeskategorierna kommer att ha civila anställningar eller studera parallellt föreslås att rätt till ledighet, skydd för den civila anställningen och rätt till både anstånd med att påbörja studier och studieuppehåll för tjänstgöring i Försvarsmakten införs. Även reservofficerarna omfattas av den nya lagen, åtminstone till viss del. 

– Reservofficerarna omfattas av reglerna om rätt till ledighet från sin civila anställning. De har redan i dag andra anställningar och går in och tjänstgör vid vissa tidpunkter, säger Hanna Kristiansson.

Enligt utredningen ska Arbetsförmedlingen inte kunna tvinga arbetssökande till tjänstgöring inom försvaret som innebär internationell arbetsskyldighet. 

Utredningen lämnade sitt slutbetänkande till försvarsminister Sten Tolgfors (M) i går. Ministern säger till Sveriges Radios Ekot att de föreslagna förändringarna behövs.

– För att höja landets försvarsförmåga, att få ett försvar som är av bättre kvalitet. Vi gick från en situation där bara tiotusen man var möjliga att använda inom ett helt år. Nu kommer vi att få hela försvaret tillgängligt, av högsta kvalitet och användbart, i princip omedvetet om Sverige hotas, säger han till Ekot.

Utredningen bedömer att förslagen kan genomföras inom ramen för gällande budgetramar för Försvarsmakten.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna