Arbetsrätt

SOS-sjuksköterskan frias i hovrätten

Domen har nu fallit efter rättegången mot den sjuksköterska på SOS Alarm som nekade en 23-årig man i Stockholm ambulans. Foto: Scanpix /Anders Wiklund, Janerik Henriksson

SOS-sjuksköterskan frias även av hovrätten. Hovrätten anser inte heller det bevisat att sjuksköterskan orsakade en 23-årings död för att han inte skickade någon ambulans.

Publicerad

23-åringen ringde till SOS-alarm i svåra smärtor och bad att en ambulans skulle skickas hem till honom. Han avled kort därefter av brusten mjälte. Någon ambulans skickades aldrig.

Sjuksköterskan som svarade på SOS-alarm friades från ansvar av tingsrätten, men domen överklagades av åklagaren och den avlidnes anhöriga. Hovrätten kommer, i likhet med tingsrätten, fram till att sjuksköterskan varken gjort sig skyldig till vållande till annans död eller framkallande av fara för annan. Det sistnämnda brottet kräver inte att någon har dött, det räcker om någon utsatts för livsfara.

Hovrätten konstaterar att det inte finns några säkra svar på när dödsfallet inträffade eller om det hade gått att rädda mannen om en ambulans hade skickats. Hovrätten menar att dödsförloppet kan ha varit hastigt och att det inte är bevisat att sjuksköterskan hade kunnat förhindra dödsfallet.