Arbetsrätt

Splittrat om kvotering

Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist tar strid om Annika Elias, ordförande för chefsorganisationen Ledarna, beslut att arbeta för att en viss andel av medlemmarna i börsbolagens styrelser ska vara kvinnor. Foto: Sten Jansin, Maja Suslin, Yvonne Åsell samt Gunnar Lundmark/Scanpix.

Chefsorganisationen Ledarna vill driva frågan om könskvotering i börsbolagens styrelser. Men alla medlemmar är inte glada. – Kvotering påskyndar inte jämställdheten, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.

Publicerad

Det var under Ledarnas kongress förra veckan som beslutet om att driva frågan om kvotering, togs.

– För att bryta normer behöver vi förebilder och därför är kvotering viktigt. Vi har inte råd att välja bort halva befolkningen. Jag är stolt över att vi tagit ett så modigt beslut, säger Annika Elias, nyomvald ordförande för chefsorganisationen Ledarna, i ett pressmeddelande.

Ledarna anser att den sneda könsfördelningen i börsbolagsstyrelserna är en symbolfråga och att könskvotering är oundviklig. För att sopa rent framför egen dörr antogs också nya stadgar, som innebär att en tredjedel av ledamöterna ska representera det ena könet. Ledarnas nya styrelse är 8–4 till männen.

Men en person som inte är nöjd med beslutet är Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist.

– Jag talade mot beslutet på kongressen men det räckte inte, säger han.

Lars Bergqvist hänvisar till en kritisk rapport från tankesmedjan Timbro som undersökt kvoteringslagstiftningen i Norge.

– Vad jag oroar mig över i rapporten är att jämställdheten inte tycks ha sipprat ned i organisationerna. Tvärsom verkar många företag anse att de gjort sitt i och med kvoteringen och jämställdheten tycks ha minskat sedan lagen infördes, säger Lars Bergqvist.

På din blogg citerar du ur rapporten när den säger att en kvoteringslag riskerar leda till att kön går före kompetens. Anser du alltså att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor att fylla styrelserna med?

– Så enkelt är det inte. Det finns färre styrelsekompetenta kvinnor än män. Sedan tror jag att de kvinnor som är kompetenta för just de här uppdragen absolut gynnas av kvotering eftersom kvinnornas representation i styrelserna ökar. Men det jag frågar mig är om arbetet sipprar ned i organisationerna.

Lars Bergqvist poängterar att han inte är emot jämställdhet. Tvärtom anser han att det är ett stort problem med den ojämna könsfördelningen, inte minst i byggbranschen.

Anser du att män aldrig blir styrelseledamöter för att de är män? Och att det redan idag därmed pågår en kvotering?

– Nej. De män som sitter i styrelser och som jag träffat, sitter där för att de är kompetenta, inte för att de är män. Jag köper inte det argumentet.

Du och Byggcheferna är nu med i en organisation, Ledarna, som anser att kvotering är viktigt, medan du själv inte håller med. Hur ska det gå ihop?

– Det kan man fråga sig. Jag får såklart böja mig för ett majoritetsbeslut. Sedan behöver jag ju inte ge upp min personliga åsikt. Fast för just Byggcheferna så är frågan om kvotering i styrelser inte så stor eftersom vi ju vänder oss mer till chefsledet.

Istället för kvotering förespråkar Lars Bergqvist andra åtgärder för att öka jämställdheten.

– Av alla byggchefer så är det bara 5-6 procent som är kvinnor och här kan man inte säga att kompetensen inte finns. Jag anser att man bör arbeta med att få bort en machojargong som skrämmer bort kvinnor, och att anpassa arbetstiderna så att det blir lättare att kombinera med ett familjeliv. Det skulle alla unga människor gynnas av.