Springare tog initiativ till utköp

2019-12-17 11:07 Enikö Arnell-Szurkos  

Polisen Peter Springares fall kommer inte tas upp i Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren köpte ut honom för 766 000 kronor istället. – Initiativet kom från Springare själv, säger Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket.

Peter Springare hade tvingats lämna sin tjänst som spaningsledare hos Polisen och omplacerats till att utreda miljöbrott. Fackförbundet ST tog då strid för den omstridde polisen och stämde staten i Arbetsdomstolen, som Lag&Avtal tidigare berättat om.

Polismyndigheten hävdade, enligt stämningsansökan, att omplaceringen handlade om brist på förtroende för Springare i chefsrollen, och inte om kontroversiella uttalanden som han har gjort i media.  Det bristande förtroendet handlade blanda annat om att Springare ska ha har haft en olämplig jargong mot kvinnor, och haft pokerkväll i ett rum med sekretessbelagt material.

Nu prövas alltså inte frågan om omplacering, utan parterna har istället förlikats. Polismyndigheten betalade 766 080 kronor till Peter Springare för att han skulle avsluta sin anställning, enligt tidningen Expressen.

Varför valde Arbetsgivarverket, som företrädde Polismyndigheten i målet, en överenskommelse av det här slaget?

– Själva målet handlade om en omplacering. Även om arbetsgivarsidan skulle haft framgång i den processen, så handlade målet inte om anställningens vara eller icke vara. När Springare själv lyfte frågan om den fortsatta anställningen, blev det en annan diskussion. Då fanns ett ömsesidigt intresse av att gå skilda vägar, förklarar Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket.

Peter Springare har kommenterat överenskommelsen på följande sätt i NA, Närkes Allehanda:

– Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd, säger Peter Springare till NA.

Är 700 000 kronor ett rimligt belopp för att en polis ska sluta jobba?

– Det motsvarar 18 månadslöner. Om det är rimligt måste sättas i relation till att han hade en lång anställningstid hos Polisen. Polismyndigheten gjorde bedömningen att det var rimligt, säger Hedda Mann.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen