Arbetsrätt
Städare kastades mellan jobb och arbetslöshet
Fem städare kastades fram och tillbaka mellan jobb och arbetslöshet när ett hotell i Göteborg inte kunde bestämma sig. Nu stämmer Hotell- och restaurangfacket städbolagen i Arbetsdomstolen.
Hösten 2011 la Elite Park Avenue Hotel i Göteborg ut sin städverksamhet på entreprenad. Bolagen var vid detta tillfälle överens om att det handlade om en verksamhetsövergång. LAS, lagen om anställningsskydd gällde. Personalen fick vara kvar. Två år senare, hösten 2013, började kontraktet med hotellet närma sig sitt slut. Städbolaget sa då upp avtalet för att kunna omförhandla priset och uppdraget. Men parterna kunde inte enas. Det slutade med att Elite tog tillbaka sin städverksamhet.
Hotellet bestämde sig för att städa i egen regi.
Städverksamheten som överläts hösten 2011 var i princip densamma som återtogs i mars 2014. Lika många städare gick över från Elite till entreprenören som sedan skulle tillbaka till hotellet drygt två år senare. Men i återgången hände någonting. Fem städare sades upp från sina anställningar. Två av dem blev några dagar senare erbjudna provanställning på deltid. De tackade ja trots att det var 25 procents mindre jobb och lön. En tredje person bland de uppsagda blev erbjuden städjobb på 75 procent. Men erbjudandet drogs tillbaka av husfrun på hotellet. Nu skulle den uppsagda städaren bara få jobba extra. En enda dag fick hon arbete. Sedan blev det inget mer. Ytterligare en annan städare fick beskedet att hon inte var önskvärd längre.
Hotell- och restaurangfacket påpekar i stämningsansökan till AD att det finns ett uppsägningsförbud vid övergång av verksamhet.
Förbundet kräver 120 000 kronor i allmänt skadestånd till de fem städarna och att Arbetsdomstolen förklarar uppsägningarna ogiltiga.