Arbetsrätt

Stäms för övervakning av anställda med surfplatta

Surfplattan blev ett övervakningsverktyg - utan de anställdas vetskap. Foto: Scanpix

I hemlighet övervakade elfirman exakt var montörerna befann sig och lagrade uppgifterna. Det strider mot både kollektivavtalet och personuppgiftslagen, anser Elektrikerförbundet och stämmer företaget.

Publicerad

Servicemontörerna på Imtech Elteknik utrustades förra sommaren med varsin Samsung surfplatta att använda i tjänsten. Vad de inte visste var att arbetsgivaren därmed kunde följa varenda rörelse via surfplattornas elektroniska positioneringsteknik, gps. Genom att logga in på vilken dator som helst har arbetsgivaren kunnat lokalisera surfplattorna och därmed haft möjlighet att övervaka servicemontörerna.

Enligt kollektivavtalet ska arbetsgivaren förhandla innan man inför nya elektroniska övervakningssystem. Men montörerna blev över huvud taget inte informerade om att arbetsgivaren kunde övervaka dem via surfplattorna. Inte heller fick de veta att företaget automatiskt samlade in och lagrade dessa data.

Den information de fick var företagets skriftliga policy kring datoranvändandet. Enligt den får de anställda använda internet måttligt på lunchen och efter arbetstid, alltså även de nya surfplattorna. Montörerna fick också muntlig information om att företaget kunde radera innehållet på plattorna genom fjärrstyrning, ifall de skulle förkomma på något vis. Men inte att elfirman prenumererade på Samsungs övriga fjärrtjänster. Det upptäckte de anställda av en slump.

Eftersom servicemontörerna inte blev tillfrågade om de godkände att uppgifterna samlades in elektroniskt har företaget brutit mot PUL, personuppgiftslagen, anser Elektrikerförbundet. Det är en kränkning av den personliga integriteten enligt förbundet, som kräver att bolaget betalar 30 000 i allmänt skadestånd till var och en av de fem drabbade teknikerna liksom 150 000 för kronor till förbundet.