Starka känslor under rättegång om självmord

2013-11-15 12:34 Angelica Söderberg  

Första delen av rättegången i Östersund om chefernas ansvar för en socialsekreterares självmord är avslutad. Under fyra dagar har de misstänkta cheferna, ett flertal kolleger till mannen och fackliga ombud hörts.

Under förhör på rättegångens andra dag fick den ena brottsmisstänkta chefen frågan om det stämmer att han sagt ”den jäveln ska bort” om socialsekreteraren som sedan tog sitt liv.

- Jag kan inte tänka mig att jag har uttryckt mig på det sättet, men jag minns inte, svarade chefen, enligt Östersunds-Postens liverapportering från dagen.

Det rapporteras i flera medier om starka känslor under veckans rättegång och en ofta fullsatt rättssal. Efter första dagens föredragning av fallet genomfördes förhör med de två chefer som misstänks för vållande till annans död. Det är första gången en svensk domstol prövar om chefer kan dömas för att de inte stoppade mobbning och vilken koppling det har till en anställds självmord.

Socialsekreteraren, med 27 års yrkesvana, kände sig både kränkt och mobbad av sin nya chef. Ledningen på socialförvaltningen i Krokom hävdade å sin sida att han inte skötte sitt jobb som förväntat. Samma dag som den anställde kallats till en förhandling om ett eventuellt avskedande tog han sitt liv.

I Östersunds-Posten förmedlas en bild av att den ena chefen kände stark oro för att socialsekreteraren skulle begå självmord.

- Jag var otroligt rädd för det. Jag kände mig maktlös.

Chefen var också den som hade genomfört en utredning där slutsatsen blev att socialsekreteraren inte hade utsatts för mobbning.

- Första och sista gången jag tänker göra en mobbningsutredning. Jag hade ingen erfarenhet, sade han under förhöret, enligt op.se.

Under de fyra dagar rättegången hittills pågått har även ett flertal kolleger till den nu avlidne mannen förhörts, liksom hans fackliga ombudsmän och andra med koppling till fallet. Den 18 december är, om allt går som planerat, sista dagen i rätten då även slutplädering hålls.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna