Staten förhandlar nu på övertid

2010-10-01 15:15 Elisabet Örnerborg  
Kollektivavtalen mellan Staten genom Arbetsgivarverket å ena sidan och Seko, Saco-S och de offentliganställdas förhandlingsråd OFR å den andra löpte ut den 30 september. Foto: Scanpix. Montage: Lag & Avtal.

Nu ser vi en möjlighet att göra upp, säger Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman i en paus i förhandlingarna med Arbetsgivarverket. Avtalen på statens område löpte ut igår.

Kollektivavtalen mellan Staten genom Arbetsgivarverket å ena sidan och Seko, Saco-S och de offentliganställdas förhandlingsråd OFR å den andra löpte ut den 30 september.

– Vi satt i till klockan elva i går kväll för att lösa upp några knutar. Både vi och Arbetsgivarverket har nu släppt vissa frågor bakom oss, säger Åsa Erba Stenhammar, STs förhandlingschef och den som leder förhandlingarna för OFR.

– Vi har rensat bordet från vissa saker så att vi har en anad landningsbana framför oss, tillägger hon.

Avtalen, som reglerar villkoren för de närmare 230 000 anställda i staten, har förlängts och parterna har avsatt två extra förhandlingsdagar – tisdag och onsdag – i nästa vecka.

– Nu ser vi en möjlighet att göra upp, därför har vi prolongerat avtalet, men för att behålla trycket är det förlängt med bara två dagars uppsägningstid, säger Sven-Olof Hellman, Sekos avtalssekreterare i en liten paus.

– Vi är på Arbetsgivarverket just nu, förklarar han.

Om Sekos avtalssekreterare kan se fram emot en överenskommelse måste det bero på att arbetsgivarkravet på sifferlösa avtal är struket. I nyhetsbrevet ”Senaste nytt från Avtalsfronten den 10 september sa Sven-Olof Hellman: ”Vi skulle aldrig drömma om att göra upp utan ett centralt fastställt värde”. Det skulle förstöra utgångsläget för de lokala förhandlingarna under fredsplikt sedan, om det inte finns ett värde att utgå ifrån, menade han. Dessutom påpekade han: ”akademikerna kan ha sifferlösa avtal bara om vi tar fram ett värde som de kan hålla sig till”.

Sven-Olof Hellman tror nu inte att det kan bli en uppgörelse i dag, men kanske i helgen och annars finns ju de där två reservdagarna i nästa vecka att förhandla på.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt