Arbetsrätt

Statens chefer trygga i nio år

Tillväxtverkets Christina Lugnet förlorade regeringens förtroende och blev omplacerad. Varken hon eller någon annan generaldirektör har hittills blivit avskedad, men möjligheten finns. Claes Lindgren, chef för enheten för statlig arbetsgivarpolitik inom regeringskansliet, avslöjar vad som krävs.

Publicerad

I slutet av juli kunde Dagens Nyheter berätta att Tillväxtverket sedan januari 2010 hade spenderat cirka 16,5 miljoner på utbildningar, konferenser, seminarier och representation. Tidningens granskning visade att myndigheten bland annat överskridit sina egna riktlinjer för vad luncher och middagar för den egna personalen får kosta. Ett exempel var middagen på årets medarbetardag som gick på nästan 1 500 kronor per person, trots att gränsen ligger på 600 kronor.

Tillväxtverket har cirka 300 anställda utspridda på nio orter i landet. Christina Lugnet blev verkets första generaldirektör, då hon fick en sexårig visstidsanställning 2009. I augusti flyttades hon till näringsdepartementet.

– Regeringen bedömde då att hon inte hade förutsättningar att fortsätta som myndighetschef, säger Claes Lindgren på regeringskansliet.

Myndighetschefer får normalt först en visstidsanställning på sex år. Därefter kan anställningen förlängas med tre år.

– Teoretiskt kan regeringen låta en chef sluta med avgångsvederlag, men det har aldrig hänt, säger Claes Lindgren.

Men cheferna kan liksom alla andra anställda bli avskedade. Den risken löper alla som grovt åsidosätter sina förpliktelser mot arbetsgivaren.

– Den chef som började leta efter en källa till en nyhet på sin myndighet skulle nog ha svårt att få behålla jobbet, tror Claes Lindgren.

Han understryker att ingen myndighetschef hittills har avskedats. Beslutet om ett avskedande ska fattas av Statens ansvarsnämnd.

Cheferna själva kan bestämma att sluta i förtid. Det gjorde till exempel Claes Borgström, som 2007 begärde att bli entledigad från sitt uppdrag som jämställdhetsombudsman för att återgå till advokatyrket.

Christina Lugnet har ännu inte fått några konkreta arbetsuppgifter på näringsdepartementet.

– Jag är övertygad om att hon kommer att få det inom en snar framtid. Vi har alltid outredda frågor som man vill att någon ska titta på, säger Claes Lindgren.

Avslöjandena om Tillväxtverket och följderna för myndighetens chef upprörde många. En av dem var riksdagsledamoten Ulf Holm, MP, som säger:

– Jag vet att denna fråga är arbetsrättsligt komplicerad. Det viktiga är att skapa ett rimligt system som inte avviker från det allmänna. Människor man möter har noll förståelse för att en generaldirektör som inte sköter sitt jobb och som avsätts, ska få full lön i flera år, säger han.

Myndighetschefer

  • Det finns cirka 200 myndighetschefer som är visstidsanställda. Hälften av dem är generaldirektörer, 21 är landshövdingar, 35 är rektorer för statliga universitet och högskolor, 17 har unika titlar som överbefälhavaren och rikspolischefen. Bland de övriga finns cheferna för de statliga museerna med flera.