Statlig upphandling ska inte bara gå på pris

2010-09-15 12:23 Johan Fock  

Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker för KD, får uppdraget att utreda lagen om offentlig upphandling. Ett av spörsmålen gäller vilken vikt som kan läggas vid miljöhänsyn och etiska och sociala hänsyn.

Bakgrunden till utredningen är att EU-kommissionen ser över upphandlingsdirektivet på vilket den svenska lagstiftningen vilar. Anders Wijkmans uppdrag blir att ”skugga” den utredningen för att kunna lägga grunden för en svensk hållning utifrån svenska erfarenheter. I uppdraget ingår också att utveckla svensk statistik på området, att se till de mindre företagens möjligheter, att väga den ekonomiska nyttan mot kostnaderna och att analysera hur myndigheternas upphandling kan bidra till att ”prioriterade samhällsmål uppnås”. Frågeställningarna i utredningen är ungefär desamma som i EU-kommissionens översyn.

LO med flera har krävt att lagen om offentlig upphandling ska kräva att företag som medverkar ska ha kollektivavtal. Kommer den frågan att utredas?

– Den är inte uppe explicit, säger Gunilla Hulting, departementsråd i Finansdepartementet. Men utredaren kommer att ha kontakt med arbetsmarknadens parter.

Man kan utgå från att frågan kommer att diskuteras.

Utredningen ska vara färdig i juni 2012. Vid samma tidpunkt väntas EU-kommissionen presentera sitt förslag till översyn av direktivet om offentlig upphandling.

EU-direktiv och lagar

Gällande EU-direktiv för upphandling är 2004/17/EC och 2004/18/EC. I Sverige finns lagen om offentlig upphandling, LOU, och lagen om offentlig upphandling av vatten, energi, transporter och posttjänster, LUF. Upphandling enligt lagen om valfrihetssystem, LOV, omfattas inte av utredningen.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna