Arbetsrätt

Statsvetare: Las försvinner från dagordningen

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att Vänsterpartiet kommer att fortsätta avvakta. Foto: Adam Ihse / TT

Trots att Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar säger att hotet om en misstroendeomröstning finns kvar har risken för en regeringskris minskat rejält. Det säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Publicerad

Vänsterns partistyrelse beslutade alltså i lördags att hålla fast vid hotet om misstroendevotum på grund av förändringarna i arbetsrätten. Frågan är vad det betyder i praktiken.

– Menar Vänsterpartiet att man ska vänta på propositionen (om las), eller kan man utlösa ett hot i morgon? Det partiet har gjort så här långt är att avvakta, och det verkar troligt att man kommer att göra det även framöver, säger Jonas Hinnfors.

Han tror att uttalandet delvis är ett sätt att visa att ledningen lyssnar på opinionen inom partiet. Före partistyrelsemötet krävde 300 partimedlemmar i ett internt upprop att Vänsterpartiet ska stå fast vid att försöka avsätta statsministern.

– Nooshi Dadgostar försöker tala till den gruppen, men jag tror inte att vi kommer att få se något misstroendevotum. I alla fall inte förrän det blir aktuellt med en proposition, någon gång runt våren 2022.

"Ovanligt harmoniskt"

För att det avtal som nu finns ska bli lag måste regeringen och samarbetspartierna först lägga ett lagförslag. Sedan sker en remissomgång, innan en proposition kan läggas fram för riksdagen.

– Varje steg tar tid, och räknar man ihop det borde det ta mer än ett år till en proposition når riksdagen. Då pratar vi våren 2022, säger Jonas Hinnfors.

Trots det interna uppropet tror statsvetaren inte att det råder någon upprorsstämning inom partiet.

– Jonas Sjöstedt blev successivt väldigt uppskattad inom partiet, och han lämnade över ett ovanligt harmoniskt Vänsterparti till Nooshi Dadgostar. Även om hon är ny på posten är hon känd inom partiet och har haft tunga poster tidigare, så det finns inget som talar för att hon skulle ha en svag position, säger Hinnfors.

En nyckelfråga är vad som nu händer med LO. Kommunal och Metall motsvarar mer än hälften av medlemmarna, men många förbund står kvar vid sin position utanför avtalet. Därför hamnar ordföranden Susanna Gideonsson – som dessutom sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott – i en knivig sits.

– Hon har inte tagit avstånd från vad Kommunal och Metall har skrivit under. Det kan komma att bli så att hela LO ansluter sig, och då blir det svårt för Vänsterpartiet att driva misstroendefrågan.

Spänningar bortblåsta

Bland januaripartierna har las-frågan tidigare orsakat stora spänningar. Men det är som bortblåst, enligt Jonas Hinnfors.

– Alla fyra har ett intresse av att ge starkt stöd till den här uppgörelsen. Det var en av de stora stötestenarna i januari 2019, men nu ser de ut att ha kommit förbi den.

TT: Har Stefan Löfven tagit sig ur knipan?

– Faran är inte över, men sannolikheten för en regeringskris har på kort sikt minskat ganska ordentligt.

TT: Vad händer nu?

– Det troligaste är att frågan förs undan från den politiska dagordningen, och processen för att ta fram ett lagförslag påbörjas. Regeringen har inget intresse av att skynda på den processen, utan det kommer att ta tid.

Henning Eklund/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev