Stråth: Politiska bråket öppnar för parterna

2020-06-01 18:03 Mattias Croneborg  

De allt hetare politiska striderna om las-utredningen öppnar för att parterna kan ta initiativet från politikerna, anser Claes Stråth, tidigare generaldirektör på Medlingsinstitutet.

– Det ser minst sagt lite stökigt ut i den politiska sfären. Det normala är att regeringen säger tack så mycket till utredaren och sedan sänder utredningen på remiss. Hur kommer regeringen att agera nu, frågar sig Claes Stråth och hänvisar till att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sagt att utredaren inte följt direktiven.

– Hur gör man nu, skickar man vidare utredningen när man sagt att den inte följer direktiven. En spekulation är att arbetsmarknadsministern säger det här för att slippa skicka den på remiss, resonerar Claes Stråth.

När politikerna bråkar ökar det enligt Stråth möjligheterna för parterna att ta initiativet.

– Det främjar en avtalslösning. Parterna kan se att de befriar politikerna från det här problemet. För LO med koppling till Socialdemokraterna borde det vara aptitligt.

”Toijer ledande jurist”

Claes Stråth är också tveksam till att utredningen verkligen frångått direktiven.

– Gudmund Toijer är en av landets ledande jurister. Han har lång erfarenhet inom arbetsrätt. Jag är övertygad om att han som jurist gjort allt för att följa direktiven.

Läs mer: ”Glöm fem undantag om parterna blir överens”

Samtidigt konstaterar Claes Stråth att de komponenter som arbetsgivaren ser som positiva är konkreta och kan införas utan frågetecken, ökade undantag i turordningsreglerna och ändringen om uppsägning av personliga skäl. Däremot är arbetsgivarens ökade ansvar för kompetensutveckling regler som är mer luddiga och som kommer att kräva rättspraxis. Därmed är det svårare att säga något om hur betydelsefullt det kommer att bli.

- Det kan jag inte bedöma, säger Claes Stråth.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna