Strid om trotjänare på väg att avgöras

2017-03-30 00:00 Calle von Scheele  
Jonas Stenmo, Almega. Foto: Jörgen Appelgren

Uppsägningstid. Fyra äldre tjänstemän som blev uppsagda efter en företagsöverlåtelse skulle ha haft förlängd uppsägningstid.EU-domstolens generaladvokat går helt på fackets linje i sitt förslag till domslut i ett mål som avgörs om en vecka.

Fallet gäller fyra äldre arbetstagare med upp till 39 års anställningstid. Hos sin nya arbetsgivare fick de inte den förlängda uppsägningstid som de ansåg sig ha rätt till enligt avtal. Tjänstemannaförbundet Unionen har drivit fallet sedan 2012 i Arbetsdomstolen, som begärt ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

– Enligt generaladvokatens sätt att se på frågan råder inga tveksamheter, men man måste ha i minnet att domstolen gör en egen prövning och inte är bundet av utlåtandet, säger David Hellman, jurist på Unionen.

På hans bord och på många andra håll inom Unionen finns liknande förhandlingsärenden från olika avtalsområden. De är vilande i väntan på avgörandet av detta fall. Skillnaden handlar om en halv årslön för varje individ.

– Om domstolen följer samma linje får det stort genomslag.

Den avtalsregel som prövas är att den som fyllt 55 år och har en sammanhängande anställningstid hos arbetsgivaren på minst tio år har rätt till ett års uppsägningstid. Under det första året efter företagsöverlåtelsen tar de anställda med sig sina rättigheter från sin tidigare arbetsgivare, men vid dessa uppsägningar hade det gått mer än ett år.

Generaladvokaten anser att anställningstiden ändå ska beräknas i obruten följd, annars strider det mot EU:s överlåtelsedirektiv.

Hos Almega, som är motpart i målet, är man besviken över utlåtandet och anser att enbart anställningstiden hos nya arbetsgivaren ska räknas när ett år har gått.

– Generaladvokaten gör det lätt för sig när han inte bemöter våra argument. Jag hoppas att EU-domstolens ledamöter har läst på bättre än vad han har gjort, säger Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega.

AD avgör vem som får rätt

När EU-domstolens dom har kommit den 6 april ska Arbetsdomstolen avgöra tvisten. AD:s beslut att begära förhandsavgörande har nummer 69/2014.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna