Studie: Fack och företag oftast eniga

2019-09-24 09:48 TT  
Camilla Frankelius.

Förhandlingar vid uppsägningar är sällan något problem. Fack och arbetsgivare är oftast nöjda med utfallet, enligt en studie beställd av facket. – Politikerna har satsat på fel häst, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer.

I vintras enades regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna om att se över arbetsrätten, med bland annat inriktningen att fler arbetsgivare ska få undanta anställda från turordningsreglerna vid uppsägningar.

Det här har fått facken att gå i taket. Dessutom är turordningsreglerna sällan något problem, anser tjänstemannakartellen PTK och lutar sig mot en ny undersökning som visar att både fack och arbetsgivare oftast är nöjda.

– Det här är en signal till politikerna att vi löser det här själva, säger Camilla Frankelius som också sitter i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

Läs mer: PTK: För stressigt med både avtalsrörelse och lasförhandlingar

Enligt studien, genomförd av Novus på uppdrag av PTK, säger sig nio av tio arbetsgivare/lokal facklig företrädare att de kom överens om vilka som skulle få sluta vid en nedskärning. Tre av fyra svarade att det var lätt att enas, och en än högre andel på små och medelstora företag.

– Samma goda resultat som vi sett i tidigare studier, säger Frankelius.

Motparten Svenskt Näringsliv är inte lika övertygad:

"Att vara nöjd med ett förhandlingsresultat är något helt annat än att systemet är bra anpassat till dagens arbetsmarknad. Regelverket kring anställning och uppsägning är de regler som företagen upplever som mest tillväxthämmande", skriver Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, i en kommentar till TT.

Läs mer: Enkät: Så rundar företagare Las vid uppsägning

Kompetens är den fråga som är vanligast som styrmedel när parterna kommer överens om att göra avsteg från turordningsreglerna. Då kan de uppsagda få en extra summa pengar som plåster på såren – däremot sällan några stora belopp.

– Det handlar ofta inte om det, däremot fungerar pengarna som ett smörjmedel, säger Camilla Frankelius.

De pågående las-förhandlingarna med arbetsgivarna vill hon dock inte avslöja något om hur det går. Senast i vår måste de vara klara, enligt politikernas beställning, annars hotar lagstiftning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna