Arbetsrätt

”Styrkeförhållandena på arbetsmarknaden är viktiga”

”Försvaret av den svenska modellen kommer att vara helt avgörande för konkurrenskraftigt näringsliv och trygga anställningsvillkor.” Foto: ADAM IHSE/TT

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Anna Johansson är ny S-märkt ordförande för Arbetsmarknadsutskottet. Första mötet hölls i början av oktober. – Stämningen har varit god.

Publicerad

Arbetsmarknadsutskottet är en ”mini-riksdag” där sammansättningen speglar fördelningen i riksdagen. I utskottet sitter 17 ledamöter. Anna Johansson tycker att frågorna är både spännande och intressanta.

– Styrkeförhållandena på arbetsmarknaden är viktiga. Vår svenska modell med starka arbetsmarknadsparter förutsätter att det finns en lagstiftning som stöder parternas förmåga och legitimitet.

Varför är just du en bra person för uppdraget?

– Jag brukar inte vara så bra på att sälja in mig själv. Jag har inte jobbat med arbetsmarknadsfrågorna på statlig nivå, men där­emot har jag varit engagerad i de här frågorna som kommunpolitiker under ganska många år. Jag har till exempel varit kommunalråd med ansvar för integrationsfrågor, och jobbat som ombudsman för LO-Göteborg.

Vad tar du med dig från den tiden?

– Där är man verkligen nära arbetstagarna och för­e­tagen.

Vilka är dina arbetsrättsliga hjärtefrågor?

– Anställningstrygghet och kompetensutveckling är två viktiga frågor. Vi behöver ett system som främjar omställning och skapar trygghet så att man inte får tysta arbetsplatser där människor inte vågar reagera, till exempel mot dålig arbetsmiljö därför att man är rädd att bli av med jobbet.

Hur kan det se ut?

– Vi behöver ett system för tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling, inte bara vid varsel. Där finns det mer att göra. Rätt till kompetensutveckling och hur den fördelas mellan olika grupper på arbetsmarknaden är en allt viktigare fråga.

Vilken arbetsrättslig fråga kommer det att bränna till om?

– Det har funnits en stark samsyn om att det inte ska göras stora förändringar i arbetsrätten. Men det har skett en förändring i synsättet hos några av de borgerliga partierna. Det kommer också att ställas krav på att hitta politiska lösningar för etablering av nyanlända och för personer med svag ställning på arbetsmarknaden.

Du avgick som infrastrukturminister 2017 på grund av it-skandalen vid Transportstyrelsen. Vad tar du med dig från det?

– Det är svårt att ta med sig så mycket från den erfarenheten.

Varför?

– Det är inget jag kan dra direkt nytta av här.

Karriär

1998

Projektanställd inom LO Göteborg.

2005

Ordförande i Bergsjöns stadsdelsnämnd.

2009

Kommunalråd, med ansvar för bland annat storstad och integration.

2014

Infrastrukturminister.