Karriär

Svara inte när chefen ringer på semestern

Sommar och semester för de flesta. Men vilka regler gäller egentligen under ledigheten? Kan jag stänga av jobbtelefonen? Vad händer om jag blir sjuk? Och kan vikarier kräva semester? Här är svaren på de viktigaste frågorna om semester och arbetsrätt.

Publicerad

Tre experter svarar:

  • Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.
  • Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
  • Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
  • Får jag ha kortbyxor och linne på jobbet om det är varmt?

Dan Holke:

– Finns det inte några särskilda förhållningsregler får du ha på dig i princip vad du vill. Man får såklart inte se ut hur som helst, man kan till exempel inte gå naken.

– Men om du har ett jobb som kräver skyddskläder måste du anpassa dig. Det kan också vara så att arbetsgivaren har en klädpolicy för att kunderna ska känna igen personalen eller för att man ska se proper ut. Då är det en avvägning mellan arbetsgivarens och arbetstagarens intresse.

  • Vad gäller om jag blir sjuk på semestern?

Niklas Löfgren:

– Du kan avbryta semestern och få sjuklön i stället. Men du kan inte få sjuklön och semesterersättning samtidigt, du måste sjukanmäla dig. De första 14 dagarna betalas av arbetsgivaren, sedan är det Försäkringskassan som står för sjukpenning.

  • Kan jag ta semester när jag vill? Vad händer om jag inte fått semestern godkänd?

Dan Holke:

– Nej, du kan inte ta semester när du vill. När sommarsemestern läggs ut kan arbetsgivaren låta de anställda önska när de vill vara lediga. Om de får som de vill är det inga problem, om inte ska arbetsgivaren förhandla med facket enligt reglerna i MBL. Finns det inget kollektivavtal på arbetsplatsen ska arbetsgivaren och arbetstagaren diskutera frågan, men i slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer. Däremot måste arbetsgivaren i regel lägga ut fyra veckors sammanhängande semester i juni, juli eller augusti.

– Går man på ledighet utan att få semester är det olovlig frånvaro. Det är ganska allvarligt. Då kommer arbetsgivaren antagligen att varna en och beordra en att omedelbart komma tillbaka.

  • Har vikarier rätt att ta ut semester?

Lars Gellner:

– Ja, vikarier särbehandlas inte i semesterlagen. Den semester man tar ut tjänar man in året innan, men en vikarie som inte har jobbat ett år har fortfarande rätt att ta ut 25 semesterdagar utan lön. Semesterersättningen får man i sådana fall året efter.

- Det finns ett undantag. Om anställningen inte är längre än tre månader så kan arbetsgivaren och arbetstagaren förhandla fram att man inte ska ta ut någon ledighet. Men då har man fortfarande rätt till semesterersättning.

  • Jag har ett visst arbetsledaransvar, kan jag stänga av min jobbtelefon och inte kolla mejlen på semestern?

Lars Gellner:

– Ja. Semestern är en skyddslagstiftning för mig som anställd, och syftar just till att man ska vila upp sig och koppla av från jobbet. Det syftet motverkas om arbetsgivaren kräver att man är tillgänglig under ledigheten.

  • Jag har några jobbkontakter som vänner på Facebook, kan jag ändå lägga ut bilder från badstranden?

Dan Holke:

– Att lägga ut privata saker som inte har koppling till jobbet är helt okej, men frågan är om du vill att privata bilder ska snurra runt bland dina jobbkontakter? Det har inte med juridik att göra, men du ska kanske tänka dig för.

  • Om mitt barn blir sjukt under min semester, kan jag vabba?

Niklas Löfgren:

– Ja, du kan få tillfällig föräldrapenning om barnet blir sjukt, men du kan inte ha både föräldrapenning och semesterersättning samtidigt. Du får höra av dig till arbetsgivaren och säga att du vill ha föräldrapenning.

– Generellt kan man säga att det inte är så många som söker tillfällig föräldrapenning under sommaren. Jag tror att om ens barn får hosta eller snuva någon dag är man under normalfallet ändå hemma och struntar i att använda försäkringen, man orkar inte byta. Men om det är något mer långvarigt tror jag att man anmäler.

  • Jag har svårt att få ihop barnpassningen under sommaren, kan jag ta med mitt barn till jobbet några dagar?

Lars Gellner:

– Nej, såvida inte arbetsgivaren går med på det. Du kan fråga arbetsgivaren om det går bra att ta med barnet, men säger arbetsgivaren nej så får du finna dig i det.

  • Kan jag bli inkallad för att jobba under semestern?

Dan Holke:

– Nej. Antingen har man semester eller inte. Är det så att man måste stå till förfogande, då är man inte ledig. Det kan finnas vissa chefstjänster där det ligger i jobbets natur att man alltid är tillgänglig, men som regel kan man inte kallas in. Skulle arbetsgivaren ändå tvinga dig att jobba under semestern har du rätt att få skadestånd, både ekonomisk ersättning för kostnader som det kan orsaka dig och allmänt skadestånd.

  • Vad ska vi som företag tänka på när vi anställer semestervikarier? Gäller något särskilt om det är ungdomar som ska sommarjobba?

Lars Gellner:

– Semestervikarier räknas som anställda, samma lagar och kollektivavtal gäller. Det kan finnas vissa avvikande regler för vikarier, det beror på vilket kollektivavtal man har.

– När det gäller ungdomar finns det regler om vilka arbetstider och arbetsuppgifter minderåriga får ha, alltså de under 18 år. Ju yngre de är, desto kortare arbetstid och mind­re farliga arbetsuppgifter. Det är reglerat i arbetsmiljölagen, men också i en föreskrift som Arbetarskyddsstyrelsen gav ut 1990

  • Om jag bränner mig på kaffekokaren när jag kollar jobbmejlen på semestern, vad gäller?

Niklas Löfgren:

- Arbetsskadeersättning gäller till och från arbetet och när man är i tjänst. Man kan alltså inte få ersättning om man jobbar under semestern och skadar sig. Man måste vara i tjänst för att arbetsskadeförsäkringen ska gälla.

Dessa råd om arbetsrätt är ursprungligen publicerade i Ingenjörskarriärs systertidning Lag & Avtal, där du kan läsa senaste nytt om arbetsrättsliga frågor!

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook