Arbetsrätt

Sven Otto Littorin:
”Jag är förbannad på LO”

Nu går Sven Otto Littorin i öppen strid med LO och anklagar dem för att inte bry sig om de thailändska bärplockarnas situation. - Jag blir faktiskt förbannad, säger han och uppmanar LO att ta in bärplockarna från Thailand som fackliga medlemmar.

Publicerad

Ont om bär, dåligt betalt och nya skulder för att täcka resan i stället för en bra förtjänst att ta med sig hem. De thailändska bärplockarnas resa till Sverige blev en krossad dröm.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger till Lag & Avtal att arbetsmarknadens parter borde ta tag i situationen.

- Jag tycker att det är märkligt att facket inte engagerat sig i det här. I Vaxholm tog man en konflikt för att hävda de fackliga rättigheterna, men när det gäller tusentals thailändska bärplockare är man inte intresserad, säger Sven Otto Littorin.

Tycker du att LO ska ta in de thailändska bärplockarna som medlemmar?

- Ja, det tycker jag absolut.

LO lägger sin energi på att framföra krav på att arbetskraftinvandringen, i stället för att se till att även utländska arbetstagare får fackligt stöd när det behövs, menar Sven Otto Littorin.

- De vill begränsa hur många som får komma hit från utlandet och arbeta. De vill alltså stänga ute folk från att arbeta här.

- Då har man missat hela idén. Jag blir faktiskt förbannad.

Han menar att LO försöker slippa ifrån situationen.

- De försöker skicka ansvaret till lagstiftaren. LO säger att de inte har skyldighet att ta hand om arbetstagare som beviljats arbetstillstånd till en lägre lön än gängse löneläge. Men det är en undanflykt, det fråntar inte fackets möjlighet att ta tillvara på även de här människornas rättigheter.

Sven Otto Littorin påminner om gårdagens stort uppslagna nyhet i SvD, som visade att svenska folket gav bottenbetyg för LO.

- Det är inte konstigt att folk har dåligt förtroende för LO, säger Sven Otto Littorin.

- Det är klart att folk blir förbannade när de hör att thailändarna kommer hit och tar jobb som ingen annan vill ha och så behandlas de så här.

Tycker du att Byggnads borde ha organiserat de lettiska arbetarna också?

- Ja, varför inte.