Svenska staten stäms för brott mot visselblåsare

2011-09-19 07:21 Elisabet Örnerborg  
Undersköterskan Peter Magnusson utanför sin arbetsplats Södertälje sjukhus. Peter har fått tidningen Kollegas civilkuragepris efter att han påtalat förekomsten av rasism på sjukhuset. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

LO-TCO Rättsskydd går till Europadomstolen: Arbetsdomstolen har dömt fel i målet om Peter Magnusson, undersköterskan som omplacerades sedan han anmärkt på rasistiska uttalanden. – Staten ska betala skadestånd till Peter Magnusson, anser förbundsjurist Stellan Gärde.

Södertälje sjukhus omplacerade Peter Magnusson på grund av samarbetssvårigheter. De svårigheterna dök upp först efter att han klagat på att vissa patienter diskriminerades och att det förekom rasistiska uttalanden där han jobbade, påpekar Stellan Gärde. Hans rätt till yttrandefrihet enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter har därför kränkts.

Kommunal, undersköterskans ombud, ansåg att omplaceringen var ett brott mot anställningsskyddslagen och stämde Södertälje sjukhus till Arbetsdomstolen. Men domstolen ansåg att sjukhuset gjort rätt, att det fanns skäl för omplaceringen.

– Arbetsdomstolens tolkning och tillämpning av de svenska bestämmelserna ger inte tillräckligt skydd för den enskildes yttrandefrihet. AD grundade inte sitt ställningstagande på att Magnusson utnyttjat sin yttrandefrihet utan på att samarbetsproblem hade uppstått med anledning av detta, säger Stellan Gärde.

Därför har LO-TCO Rättsskydd klagat på domen till Europadomstolen och därför ska staten betala skadestånd till Peter Magnusson. Kommunal har beviljat rättshjälp och Stellan Gärde är Peter Magnussons ombud.
Till stöd finns en dom från Europadomstolen den 21 juli i somras i ett liknande mål där en enskild tyska fick rätt. Hon arbetade i äldrevården och klagade internt på att de äldre var utsatta för vanvård, men förgäves. När hon till slut vände sig till media avskedades hon.

Nu väntar Stellan Gärde närmast på besked om att Europadomstolen tagit emot klagomålet. Därefter tar domstolen ställning till om den tar upp målet eller inte. I så fall skickas det sedan till den svenska regeringen för ett yttrande.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna