Arbetsrätt

Svenskt näringsliv: ”Hela Las behöver struktureras om”

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, inspireras av Danmarks flexicurity-modell, där tryggheten inte ligger i själva anställningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik. Peter Jeppsson på Svenskt Näringsliv sneglar över Öresundsbron. Han tilltalas av Danmarks flexicurity-modell, där tryggheten inte ligger i anställningen, utan i kompetens och omställning.

Publicerad

Om Moderaternas förslag om att kompetens ska väga tyngre än anställningstid blir verklighet ser Svenskt Näringslivs vice vd inga risker för att arbetsgivarna kan göra helt godtyckliga bedömningar.

– Titta på Danmark, där är det ingen maktobalans på det sättet. Där består tryggheten inte i att du kan bita dig fast vid den anställning du skaffat dig. Den ligger i vetskapen att om du blir av med jobbet kan du hitta ett nytt och att du får hjälp under tiden.

Peter Jeppsson ser stora problem med nuvarande anställningsskyddslag.

– Företagen får betala dyrt och flera gånger för att komma överens. Vi tycker att man ska ta bort sakliggrundbegreppet. Då skulle turordningsreglerna inte längre fylla någon funktion. Hela Las behöver struktureras om.

Svenskt Näringsliv anser också att regelverket kring det som kallas personliga skäl är alltför stelbent.

Las, omställning och kompetensfrågor – alla de bollarna är i luften i de pågående trygghets- och omställningssamtalen som Svenskt Närings­liv och LO inledde i våras. Där vill LO prata livslångt lärande och att omställning ska omfatta alla anställda, oavsett anställningsform. Svenskt Närings­liv fokuserar på kompetens, turordning och på Arbetsförmedlingen, som Peter Jeppsson anser borde läggas ner i nuvarande form.

– Det är väldigt stora och komplexa frågor, men vi är på dem nu. Vi ska hoppas att vi kan komma någon vart i förhandlingarna, säger han.

Peter Jeppsson vill precis som tjänstemannaförbundens företrädare se över universitet och högskolor i förhållande till omställning.

– Att det blivit ett mindre utbud av kortare kurser försvårar omställning, kompetensutveckling och karriärväxling.

Regeringen och parterna har sedan tidigare kommit överens om etableringsjobb, som ska löpa på två år, vara på heltid och normalt leda till tillsvidareanställning. Etableringsjobben syftar till att få in fler nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Utbildning ska ske på betald arbetstid, men lönen vara i nivå med de lägsta i kollektivavtalen.

Av de politiska förslag som ligger på bordet för att lösa frågan om hur nyanlända och långtidsarbetslösa ska komma in på arbetsmarknaden tycker Peter Jeppsson att det om etableringsjobben är det bästa.

– Det har god potential att bli lyckosamt. Men det är inte helt perfekt eftersom bemanningsföretag och företag som saknar kollektivavtal utestängs.

Svenskt Näringsliv önskar sig nu en företagsvänligare regering. Men organisationen är partipolitiskt fristående. Kritiska röster talar om en ökad polarisering, där arbetsgivarna stöttas av Allianspartierna medan facken får sina frågor framlyfta av de rödgröna. Den beskrivningen skriver Peter Jeppsson inte under på.

– Det är klart att vissa partier värnar företagande, tillväxt och välfärd mer än andra, men det betyder inte att vi är knutna till dem. Det är vi väldigt nöjda med. Då kan vi kritisera alla som inte tar tillvara företagens intressen, oavsett politisk färg.

Fyra krav från Svenskt Näringsliv

* Sänk trösklarna till arbetsmarknaden för unga och nyanlända.

* Lägg ner Arbets­för­medlingen i sin nuvarande roll.

* Strukturera om Las, så att sakliggrundbegreppet försvinner.

* Se över regel­verket för uppsägning av personliga skäl.