Arbetsrätt

Svenskt Näringsliv: Myt att visstiderna ökar explosionsartat

I paneldebatt om rapporten: Anita Nyberg, professor vid Stockholms Universitet, Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv och Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal. Foto: Karin Nilsson
Kommunals utredare Elinor Odeberg presenterade rapporten Status: Prekär - En rapport om tidsbegränsat anställda. Foto: Karin Nilsson

Tidsbegränsade anställningar ökar och i dag arbetar var fjärde av Kommunals medlemmar på ett tidsbegränsat kontrakt. Det visar en ny rapport från förbundet. Svenskt Näringsliv anser att rapporten spär på mytbildningen.

Publicerad

Det är de mest otrygga anställningarna som timanställningar och anställningsformer när en person blir inringd vid behov som ökar mest bland Kommunals medlemmar. Det konstaterar Elinor Odeberg, utredare på Kommunal som i dag presenterar rapporten Status: Prekär - En rapport om tidsbegränsat anställda.

Inom Kommunals organisationsområde är 29 procent, motsvarande 180 600 personer, tidsbegränsat anställda. Vanligast är det med tidsbegränsade anställningar bland vårdbiträden.

– För kvinnliga vårdbiträden är det mer norm än undantag, sa Elinor Odeberg på Kommunals pressträff.

Rapporten visar också att de tidsbegränsade anställningsformerna är vanligare i kvinnodominerande yrken, inom arbetaryrken, bland unga och för de som är födda utanför norden. Men inom kommunals organisationsområde är genomsnittsåldern för de tidsbegränsat anställda i genomsnitt 37 år.

– Det vi ser nu är att man fastnar i visstidsanställningar, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson var en av fyra paneldeltagare på plats för att diskutera rapporten. Han ansåg att visstidsanställningar fyller en funktion och leder till fasta jobb för flertalet.

– Fler borde försvara de tidsbegränsade anställningarna för de har en jätteviktig funktion. Det är en myt att visstidsanställningarna ökar explosionsartat. Tillsvidareanställningar är fortfarande norm.

Tobias Baudin kontrade med att det ser olika ut inom olika delar av arbetsmarknaden. Han påpekade att både Kommunal och Handels är områden med många ofrivilliga visstidsanställda. Han påpekade att otrygga anställningar var ett av skälen till att fackförbunden bildades en gång i tiden.

– Det här är oacceptabelt. Man står inte längre med mössan i handen utan med mobilen.