SVT: Gå med på drogtest eller förlora jobbet

2015-02-02 09:37 Tiina Demargne  

Den kvinnliga programledaren på SVT tvingades göra tester för droger och alkohol inom 24 timmar. Hon hotades annars med avsked om hon vägrade.

En anonym person ska ha ringt till Sveriges Television efter sändningen och uppgett att kvinnan såg påverkad ut, enligt Expressen. Det räckte för att arbetsgivaren skulle agera och kräva tester.

Programledaren gick med på det som som arbetsgivaren krävde. Hon friades från anklagelserna efter en månads kontroller. Arbetsgivaren har i efterhand erkänt att ärende hanterats fel. Journalistfacket representant Petteri Karttunen berättar för tidningen:

– Säger man nej, vad händer då? Jo, betyder det att man erkänner att man är missbrukare? Det var därför som medlemmen kände sig så fruktansvärt kränkt och gick med på att bli testad. Medlemmen fick så småningom ett läkarintyg som visade att värdena var lika bra som för en helnykterist, men då hade det redan gått en månad och medlemmen hade tvingats kissa inför klinikens personal för att inte kunna ta med sig urin från en annan människa.

Kvinnan har nu fått ett skadestånd och SVT ska, enligt tidningen, ändra drogpolicyn.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna