SVT i AD: Fel av programledaren ta ställning på Facebook

2015-08-26 10:53 Elisabet Örnerborg  
Unionens förbundsjurist Lars Åström och Mikael Wadström överlägger i pausen under AD-rättegångenS första dag. Foto: Elisabet Örnerborg

SVT-anställdas yttrandefrihet och arbetsgivarens lojalitetsplikt behandlas i en unik rättegång i Arbetsdomstolen.

(Uppdaterad) Rättegången i AD, om vad en programledare på Sveriges Television får skriva på sin privata Facebooksida, inleddes på onsdagen.

Det var fel att Mikael Wadström hösten 2013 skrev att regionkommunkontoret ska placeras i Norrköping i stället för i Linköping, det var att ta ställning i en kontroversiell fråga, anser SVT:s ombud arbetsrättsjuristen Karolina Sjöberg.

Han utnyttjade bara sin yttrandandefrihet och frågan om kontorets placering är inte en så kontroversiell fråga att SVT:s opartiskhet riskeras, anser Unionens ombud Lars Åström.

Just nu visar SVT:s ombud ett tv-inslag för domstolen, där två Norrköpingspolitiker intervjuas två veckor innan Mikael Wadströms uttalar sin uppfattning på Facebook.

Mikael Wadström har arbetat som programledare och reporter på SVT Östnytt i 20 år. Han fick andra uppgifter fram till slutet av oktober 2014, därefter jobbade han som tidgare fram till pensionen i maj 2015.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt