Thorwaldsson till Löfven: Låt parterna råda över arbetsrätten

2018-10-16 10:11 Mikael Kindbom  
Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Stefan Löfven (S) kan tänka sig en uppgörelse om arbetsrätten över blockgränserna. Men det kan inte LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. – Det är klart att vi blir oroliga på LO när politiker pratar om arbetsrätten. Vi tycker ju det här är ett område för parterna att ta ansvar för, säger han till Sveriges Radio.

När Stefan Löfven nu startar sina försök att få med sig ett eller flera allianspartier i en regering erbjuder han sig att gå med på förändringar i arbetsrätten. Dörren öppnades på glänt under en presskonferens som han höll på på måndagen   

– Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet, att hantera upp och nedgångar i beställningar och produktion, med ett behov hos den enskilde löntagaren att känna trygghet på arbetsmarknaden, sade Stefan Löfven.

I en TT-intervju förklarade han utspelet:

– Jag vill peka på ett område där det traditionellt ser ut som att här står två oförenliga politiska uppfattningar mot varandra. Jag säger att det går att förena, säger S-ledaren.

Men LO-ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson kritiserade utspelet i en intervju i Sveriges Radios P1 Morgon på tisdagen.

– Vi säger inte nej till att förhandla om förändringar på arbetsmarknaden. Men att ensidigt gå in och sänka eller göra lagstiftningsförändringar för att försämra arbetsrätten – där hoppas vi att Löfven stänger dörren, sa han.

Karl-Petter Thorwaldsson anser att det parterna på arbetsmarknaden som bör råda över förändringar inom arbetsrätten.

Läs mer: ”Problemet med Las är inte turordningen”

– Det är en modell vi haft de fem, sex åren där regeringar, oberoende om de varit borgerliga eller socialdemokratiska, lagt beställningar på parterna som sedan levererat lösningar självständigt. Det tycker vi är en modell som ska fortsätta.

Centerpartiet har drivit frågan om att låta företag undanta fler anställda från turordningsreglerna. Ett sådant förslag tar LO starkt avstånd från.

– Det innebär att väldigt många människor, uppemot en halv miljon, skulle jobba utan anställningstrygghet. Det tycker jag är svårt. Dessutom förhandlar vi om uppsägningar på arbetsmarknaden varje dag så det löser vi ju alltid med arbetsgivare. De flesta arbetsgivare vi pratar med tycker inte det är ett problem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna