Arbetsrätt

Tingsrätten: Därför slipper arbetsgivaren betala kamerunerna

De kamerunska skogsarbetarnas ekonomiska krav är rimliga, men eftersom företaget Skogsnicke AB har försatts i konkurs kan inga pengar betalas ut, slår tingsrätten i Umeå fast.

Publicerad

För att arbetarna ska få ersättning måste det gå att bevisa att ägaren handlat så pass fel eller brottsligt att han kan ställas personligen ansvarig, och där menar tingsrätten att det inte lagts fram tillräckliga bevis, skriver da.se:

– Om arbetsgivaren inte kan hållas personligt ansvarig när den bedrar folk är det naturligtvis ett problem, säger GS ombudsman Magnus Lindberg och fortsätter:

– Det är naturligtvis illa, och blir någonting vi får ha med oss in i debatten kring hur arbetstillstånden används. Det är inte helt otänkbart att det föranleder oss att överklaga.

Som Lag & Avtal tidigare berättar så var kameruner starka och bra, ansåg Skogsnicke AB, och tog 16 män till Sverige för att plantera skog 2011. Men de utlovade villkoren uteblev. Skuldsatta och avmagrade krävde två av dem skadestånd i Umeå tingsrätt.

En av kamerunerna är medlem i GS-facket, vilket gjorde att LO-TCO Rättsskydd 2014 kunde stämma bolaget till tingsrätten.

– Det är både en besvikelse och en upprättelse. Domstolen slår fast att vår medlem och de övriga blev lurade. I huvudsak går de helt på det vi lagt fram. Domstolen slår också fast att en arbetsgivare ska stå vid det anställningserbjudande som upprättas från början, säger Magnus Lindberg till da.se.